Henrik Oftedal brølte seiersbrølet da han ble førstemann opp Gaustatoppen i Norseman Xtreme Triathlon. Med vinnertiden 10:59:57 var han drøye åtte minutter raskere enn andremann Tom Remman.

Tidligere syklist i Fana IL, Even Hersleth, tok tredjeplassen.

Hardkjør

Startskuddet for det som er et av verdens tøffeste triatlon gikk i natt. Løpet begynner med 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden inn til Eidfjord. Der hopper utøverne på sykkelen og legger bak seg 180 km opp Måbødalen, over Hardangervidda og ned til Austbygda i Telemark. Derfra løper deltakerne 42 km til Gaustatoppen.

— Jeg tenkte at det var kjørt da jeg kom opp av vannet 18 minutter etter Tom. Men på vidden gikk det ordentlig fort, og da var det bare å banke på, sier vinner Oftedal i et intervju på arrangørens nettside.

— Jeg løp innmari fort på flaten, men slet med lårene og magen. Så kom jeg meg igjen, og da vi nærmet oss toppen følte jeg meg ganske fresh. Jeg hadde fantastisk støtte fra folkene mine i dag. Dette er en opplevelse som setter seg i ryggmargen. Jeg har jobbet for dette i to år, sier den lykkelige vinneren.

Var favoritt

Tidligere Fana-syklist Even Hersleth var en av favorittene til løpet. Han er fersk i idrettsgrenen, men kan vise til svært gode triatlonresultater i år.

— Norseman var faktisk hovedgrunnen til at jeg begynte med triatlon. Jeg har alltid vært fascinert over denne sporten og jeg tenker på Norseman som den ultimate utfordringen for meg, i mitt siste år som student ville jeg oppfylle denne drømmen, og derfor begynte jeg å trene triatlon høsten 2009, sier han til arrangøren.

I tet

Hersleth gjorde det bra i løpet. Svømmeetappen gjorde han unna på en time og tre minutter, drøyt elleve minutter etter førstemann.

På sykkeletappen passerte han Dyranut som nummer to fem minutter bak fjorårets vinner, Tom Remman.

Ved Geilo var han fortsatt nummer to, og hadde tatt innpå Remman med ett minutt.

Etter Geilo ble han forbikjørt av Henrik Oftedal, og passerte Immingfjell som nummer tre, drøye seks minutter bak tittelforsvarer Remman.

De sparsomme premiene etter en dag med blodslit er en svart T-skjorte til første- og sistemann.

Artikkelen fortsetter under løypekartet.

Lokale helter

250 personer er påmeldt til det internasjonale løpet. Flere av dem er vestlendinger. Se deltakerlisten her, sortert etter postnummer .

Inspektør ved St. Paul skole i Bergen, Jan Wilhelm Werner, deltar for åttende gang i det tøffe rittet.

— Det har vært en fantastisk dag så langt, men perfekte forhold. Ikke regn, ikke sterk vind og 17 grader i vannet og lite strøm, kommenterer Stranheim.