Russeformann Synne Laastad Dyvik står myndig på en stol, med en grønn plastkanne i hånden. En etter en kaller hun frem sine medelever og innvier dem i ungdomstidens mest myteomspunnede og lengste fest — russefeiringen.

Etter dåpen er det et faktum. Russegenerasjonen 2002 er sluppet løs. Mange har ventet på feiringen i mange år. I kveld begynner festen.

- Lov å være gal

— Jeg gleder meg mest til å slippe å være redd for å tabbe meg ut. Du har en unnskyldning liksom. Når vi er russ har vi lov å slippe oss løs, og bare være litt gale, sier Ida Hop.

Hun og vennene har byens kuleste russebil, ifølge egen vurdering. Den har kuflekker på seter og gardiner, og etter noen arbeidstimer til, skal det også være dekor på utsiden av bilen.

— Det første vi skal gjøre er bare å råne rundt i bilen. Den er så kul, konstaterer Ida. Hun formelig tripper av forventning.

— Jeg begynte egentlig russetiden etter nyttår, gliser Thor Christian Ebbevik. Han vet hvordan det skal gjøres. Ebbevik betegner seg selv som en rutinert fester.

— Jeg ble født med en komma fem i promille, sier han og vennene ler. Det spiller ingen rolle hva han sier. De er russ nå og kan gjøre hva de vil. Exodus åpner dørene om noen timer. Russeland ligger åpent.

Innleide strippere

For å live opp festen ytterligere, har hovedrussestyret leid inn to strippere som skal opptre på Exodus.

— Jeg synes det er ganske smakløst at de skal ha strippere der. Det sier mest om dem som sitter i hovedrussestyret. De synes tydeligvis det er ok å bruke pengene våre slik, sier Kjersti Bruserud.

Hun er en av få russ som har motforestillinger mot at stripping er hovedattraksjonen på årets dåpsfest.

Danielsen uglesett

— Her på skolen er det to grupper, de som drikker, og de som ikke gjør det. Men du, ikke skriv at vi går på Danielsen da, sier Heine Kalve.

Selv i knutereglementet blir russen på Danielsen videregående skole harselert med.

Knuteregel 118: Forklare en Danielsensruss meningen med fotgjengeroverganger (min 1.min).

— I fjor var det en fyr som la seg foran en bil. Alle de andre kastet vann på bilen, så sjåføren så ikke stakkaren som la foran. Vi blir aldri ferdig med den historien, sier Anders Lundevold.

Han skal hjem å se video med kjæresten i kveld. Han tilhører de andre. De som ikke drikker.

Kule og crazy

Det er kult å være russ. Det er dritkult. Bare utenforstående og gamle damer misser poenget.

— Jeg gidder ikke å snakke med Bergens Tidende hvis dere skal skrive negativt. Ja, vi skal ha strippere. Hva så? Det er bare gøy, sier en noe irritert Jan Sivle i hovedrussestyret.

Du kan ikke stoppe russen. De vil ikke høre, vil ikke forandre seg. Hvorfor skulle de det? Det er deres fest, og da kan de gjøre som de vil. Festen er herved åpnet.

VÅT MORO: Russeformann Synne Laastad Dyvik døpes og får sitt nye russenavn. Da er det bare å gå i gang med festen.
FOTO: JAN M. LILLEBØ