— Dett var dett, gliser Torleif Lilleås fornøyd med hendene fulle av handleposer. Gavene er unnagjort for i år, og klokken er ennå ikke passert elleve denne pitte lille julaften.

— Pleier du alltid å handle i siste liten?

— Siste liten? E' dette siste liten då? spør Torleif på ramme alvor. Fotograf Tor nikker bifallende og tar seg en røyk i vinterkulden. God tid. Butikkene er åpne både søndag og julaften. Hva er problemet?

Herrene ville nok ristet lett på hodet om jeg fortalte at jeg har strikket gaver i år, ferdig for lengst.

Nå bærer det til fjells

— Jeg fikk alt jeg ba om, ingenting var utsolgt. Kanskje det er fordi gavene er så spesielle? sier Torleif hemmelighetsfullt. Hva han skal gi kan han ikke røpe.

Der kommer fruen. Han har kjøpt gave til henne også. Hun er ferdig for lengst. Begynte tidlig i desember.

Når dagens shopping er unnagjort, bærer det til fjells.

— På hytten er det så fredelig. Det vi har glemt til da, kan vi ikke gjøre noe med likevel, sier det hyggelige paret og vandrer videre i den klare vinterdagen.

Torgallmenningen har våknet. En gammel mann tar seg tid til å mate duene. En scene rigges til, her skal det synges for Frelsesarmeen. Sondre kommer, kvinnene på randen kommer. Men det er senere.

Bare denne ene, ja

Han har det godt, Kjell Øvrebø. Vi finner ham mellom hyllene på Clas Ohlson sammen med barna Johan (10) og Hanna (8). Jakten på mammapresangen er i gang.

— Om det er den eneste julegaven jeg må besørge? Hmmm, smiler Kjell lurt og tenker så det knaker og spraker.

Her må det klare ordrer til. Vær ærlig, mann!

— Okei, da. Det er faktisk den eneste gaven jeg må besørge. Jeg har en flink kone.

Bare så det er sagt: denne presangen tar tid. Kjell kjøper nemlig ikke det første og beste. Dette skal være skikkelig gjennomtenkt. Og ungene er med på råd.

Trekløveret faller på en presang som i grunnen kan komme alle til nytte ... Mer kan vi ikke røpe. Men vi tror mor blir glad.

— Jeg har laget presanger, jeg, sier Hanna forsiktig. Noen på julegaveverksted på skolen og noen hjemme.

Sånn skal det låte.

Varmt papir i pakkedisken

— Hon der e' bare nestsjef, sier Trygve Lygre (17) lurt under nisseluen. Han har fått julejobb i pakkedisken på Bergen Storsenter.

— Ha, jeg pakker raskere enn deg, repliserer kollega Ragnhild Alvær (16) og beviser det med et lynraskt og musikalsk båndkrølleschwung med saksen.

Hvor mange gaver de kommer til å pakke inn disse dagene, tør de ikke tenke på. Men har pakkesjefene et gavetips i siste liten?

— Hm, spørs hvem man skal gi til. Jeg har kjøpt alt mitt på «tieren», der har de mye rart, tipser Ragnhild. Dessuten blir man ikke loppet til jul. God idé. Hørte dere det, sinker?

— Okei, vi har det, fastslår fotograf Tor. I rulletrappen retning utgangen møter vi en tjommi på vei opp.

— Ute i siste liten, ja?

— Njaeeei, det e' jo en liten dag mandag og ...

GOD TID: En storfornøyd Torleif Lilleås i fin fart over Torgallmenningen. Julegavene er ferdig for i år, det skulle bare en liten lørdag formiddag til. Ute i siste liten? Nei da. Torleif synes han har god tid.
Foto: Tor Høvik