SPØRSMÅLENE ER LAGET AV THOR BJARNE BORE

27. Hvert år lander stadig flere tusen nordmenn — som må stille klokken seks timer frem - på flyplassen i den byen vi skal frem til, englenes by som ligger i et kongerike. En ny flyplass ble tatt i bruk i fjor høst, men er så full av hull og sprekker at den mistet internasjonal godkjennelse. Her har det vært omfattende korrupsjon. Under sterk vekst i 80- og 90-årene ble byen påført trolig verdens største trafikkproblemer. En rekke bomber rammet byen i nyttårshelgen.

28. En soloplate fra høsten 2006 med en vokalist i et nordnorsk rockeband, et av Norges beste, inneholder en låt fra denne regionen. Den har etter hvert fått en mytisk betydning, resultatet av et helt naturlig liv, ubesudlet av sivilisasjonen. Den mandige idretts beskytter var født her. Flere kunstnere refererer til regionen/landskapet, blant dem Virgil, Shakespeare og Pete Doherty. Svaret er også navn på et av Europas største kjøpesenter i et land som er delt flere ganger. Den mandige idretts beskytter var født her.

29. Her talte en engasjert og rørt kronprins om hiv-aids, her har det i 36 år vært et meget spesielt toppmøte, og her har det gjennom årene blitt satt mange verdensrekorder og vunnet mange mesterskap av norske idrettsutøvere.

30. Der to elver løper sammen, har Norge i en konkurranse gjennom årene tatt 3 gull, 2 sølv og 1 bronse, men i år falt medaljejakten i fisk. En krigsforbryter fikk et kallenavn der byens land er nevnt. En tegneseriehelt fra 1939 hadde hovedrollen i en fjernsynsserie og en kinofilm fra midt i 60-årene. Helten opptrer i en roman skrevet av en forfatter med samme etternavn som denne byen. Byen står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin arkitektur og byplanlegging gjennom flere århundrer.

31. En norsk artist som debuterte med en stille utgang i 2006, kommer fra dette stedet. Hun fikk tidligere i år en pris for måten hun kler seg på, og hun deler fornavn med en linedanserinne som er en karakter i en romantisk filmtragedie der man kan høre en klaverkonsert av en svært kjent komponist. Stedet hun kommer fra heter det samme som en norsk kjønnsforsker og litteraturprofessor ved et amerikansk universitet, og det samme som en afrikansk president som satt i 19 år.

32 a) Årets komet kommer fra denne kommunen. Det var her Kurt og Reidar ruslet. En annen Reidar fikk flere ganger 20 i stil i Holmenkollen og er den eneste som har vunnet tre år på rad. Den store heltinnen stoppet svenskene. I kommunen ligger den bygda i landet som ble hardest rammet under det tyske felttoget i 1940. b) Gutten fra bygda som ligger ikke så langt fra svaret på a) gjorde det godt i denne kommunen, der 98 prosent av innbyggerne snakker et annet språk enn det mest utbredte i det landet den ligger i. Det siste ledd i navnet lyder norsk, men kommer fra landets ord for skog. En kansler som arbeidet mye sammen med Willy Brandt og Olof Palme arbeidet hardt for å løse problemene rundt det området kommunen ligger i.

c) Om lag 40 km fra sentrum i svaret på spørsmål a) ligger stedet der den store kvinnesaksforkjemper og oldemor til Fremskrittspartiets nåværende leder, satt i kommunestyret for Venstre. Han som bidro til å kaste en etterkrigsregjering, var født her. Det var også han som vant 3 OL-gull og samtidig satte tre verdensrekorder.

33. Ved dette stedet finnes 15-20 prosent av verdens samlede ressurser av et stoff som kan gi Norge et nytt industrieventyr. Både Henrik Ibsen og Victoria har vært innom i tilknytning til Norges største anlegg i sitt slag, det fikk en prestisjetung medalje i 1994. Stedet vi skal frem til er administrasjonssentrum i en kommune som har samme navn som en by som for 100 år siden fikk et meget bemerket besøk av en nordmann og der en annen nordmann de siste årene har høstet mye heder.

34. En norsk skuespiller, nylig «avslørt» som dobbeltagent, med en kjent bror, kom herfra. Her arrangeres det årlig en festival knyttet til en musikkform som med sin spesielle form og harmonioppbygging ble inspirasjonskilde for jazz, pop og rock. Den autentiske utgaven består av et trelinjet vers på rim, der de to første linjene er omtrent identiske, En som er avbildet på en norsk pengeseddel, spilte en viktig rolle i utviklingen av stedet.

35. En norsk hiphop-gruppe som var den første som rappet på dialekt på album, skal oppløses i april, etter turné med en samleplate som har en viss alkoholinspirert tittel. Gruppen har samme navn som et produkt som tidligere ble fremstilt på det stedet vi skal frem til. En hendelse her er fremstilt i to filmer, i en av dem spilte han som har fremstilt både gangster, bokser, slave, viking og maler. Han har en sønn som også er en verdenskjent skuespiller. I dalbunnen kan man nesten halve året ikke realisere den sangen som den 66-årige norske superstjernen spilte på et noe uvanlig sted.

36. En norsk by har hatt besøk av en verdenskjent artist, født i India, som har spilt inn nesten 300 sanger. En levende dukke var den første som toppet hitlistene. Han er like gammel som Wenche Myhres fremtidsspådom. Her var det et viktig stortingsmøte, og her har det vært to kvinner som «sto opp og strede som de vare menn».

37. I fjor høst ble det opprettet en nasjonalpark som ligger i seks kommuner. Denne kommunen er en av dem, og den ligger også i en annen, svært kjent, nasjonalpark der det er en strekning omtalt i et kjent norsk skuespill. En norsk pioner driver her et senter for en type kultur, og her ligger administrasjonen for en annen kulturinstitusjon. Den startet opprinnelig med et formål som ble beskrevet av han som i høst ble modernisert.

38. Fra denne kommunen skal det skje kunnskapseksport til et av de folkerikeste land i verden. Et stort selskap her kom på børsen i fjor høst og er verdsatt til et milliardbeløp. En stor rømming herfra før jul skal granskes av en kommisjon. Konen i Norges antakelig sterkeste ektepar er herfra, og det satses det på å bygge verdens største skip i sitt slag.

FRIST FOR INNSENDING Bergens Tidende må ha løsninger på oppgavene senest mandag 16. april. Løsninger og navn på vinnere kommer i avisen lørdag 21. april. Løsninger sendes til Bergens Tidende v/Audun Yndestad, postboks 7240, 5020 Bergen. Merk konvolutten tydelig med «Påsketuren». Løsninger kan også sendes på e-post til: audun.yndestad@bt.no

PREMIERING Hovedpremien er en gavesjekk fra et reisebyrå, pålydende kr 5000. For å være med i trekningen om denne, må alle spørsmål i alle de tre etappene være riktig besvart. For hver etappe trekker vi dessuten en vinner som får en reiseradio.

Første etappe finner du her !

Andre etappe finner du her !

SPØRSMÅL 29:Angelina Jolie ogBrad Pitt var pået meget spesielttoppmøte her i fjor.ARKIVFOTO: WALTER BIERI, AP
SPØRSMÅL 32 B: Bilde fra stedet vi skal frem til. ARKIVFOTO: TOR HØVIK
Bergens Tidende