**SPØRSMÅLENE ER LAGET

AV THOR BJARNE BORE**

Første del av Julereisen sto på trykk i BT og ble lagt ut på bt.no julaften, 2. etappe onsdag 28. desember. Du finner lenkene til disse på høyre side.

31. Denne byen er mest kjent på grunn av blåmalt dekor. Norske kinogjengere fikk fine glimt av byen på 1600-tallet dersom de så en film om en pike med et smykke. Filmen tar utgangspunkt i et maleri laget av en stor maler som malte scener fra dagliglivet og bodde 43 år i denne byen. En roman over samme tema er skrevet av en forfatter med samme etternavn som en elegant fransk skuespiller, boken ble utgitt på norsk i 2003. I byen ligger en kongekrypt der kongelige begraves.

32. En ruinhaug i en by gjennom 40 år ble etter ytterligere 20 år mesterlig rekonstruert og gjenåpnet i 2005. Hovedtalen ble holdt av en hertug som snakket om det gjenreiste som et symbol for fred og fortsatt forsoning i Europa. En sønn av en av ødeleggerne, fra samme land som hertugen, har laget det viktigste inventaret.

33. Mens halvparten av innbyggerne i et land for et par år siden sa at de aldri hadde hørt om dette stedet, viste en ny måling i januar at bare seks prosent var uvitende om det som hadde skjedd der. Årsaken var at en prins skapte stor skandale da han gikk på en fest med et forhatt symbol på skjorteermet, En sjef fra dette stedet ble hengt sammen med 22 av sine medarbeidere.

34. I denne meget kjente bydelen — bl.a. karakterisert som «Sentral-Europas Vålerenga» - spilte 1900-tallets mest kjente gruppe sine første konserter. Her er en norsk gruppe med undergrunnsidoler meget populær. Gruppen hadde sin første konsert her i 1994, og har like under 1000 avdelinger rundt om i verden. Den var oppløst noen år på grunn av vokalistens - på et annet språk ville hans etternavn være «gehenna» - heroinmisbruk. Bydelen ligger i en by som også har gitt navn til en populær rett.

35. Det hevdes av verdens første juletre ble pyntet i denne byen for snart 500 år siden. Den ble grunnlagt av en ridderorden og har tilhørt tre av nabolandene. Landet har arrangert Melodi Grand Prix på 2000-tallet. En norsk film med to geografiske navn i tittelen, vant i år en pris under en filmfestival i byen. Stadig flere norske turister drar til denne byen og to nabohovedsteder.

36. Ifølge et stort geografisk institutt ligger det nøyaktige geografiske sentrum i Europa 26 km fra denne hovedstaden. Den huskes for et angrep på tv-tårnet for snart 15 år siden.

37. For første gang på over 800 år skjedde det nylig fødsel i kongefamilien i det fylket der en av Norges største konger ble født av en som aldri ble dronning. Vi skal frem til stedet der den aktuelle fødselen skjedde, det er et tidligere fornemt badested og seilersentrum der det nå er blitt føling i fjæren.

38. Hun som viste enden til filmfestivalpublikum i Haugesund fikk en pris som også Anne Enger Lahnstein, Marit Breivik og Wenche Foss har fått. Etterspurte kvalifikasjoner for prisen er fandenivoldskhet, stahet, egenrådighet og utholdenhet - og et godt hjerte. Utdelingen skjer på dette stedet. Her ble det i 1979 målt 46,1 kuldegrader. Tre anarkistiske målfolk holdt en stund til på dette stedet og utgav et blad. Han som er omtalt som fetter i spørsmål 42 ble født i kommunen.

39 a) «Den er halve milen lang, hvass bortetter, som en ljå.» Men selvfølgelig skrønte han, det har de erfart de om lag 35.000 som hvert år tar turen.

b) En statuett som bærer skrønerens navn, ble i år tildelt en nordmann kjent for humanitær innsats. Overrekkelsen skjedde på dette. stedet, som ligger ved E6. Her var det i sin tid et landsgymnas. En countryfestival arrangeres her. Historien om skrøneren gjorde stor suksess i Bergen i høst.

40. Dette er navnet både på et boligstrøk i Oslo, et norsk popband, og en bydel og hjemmebanen til et lag som eksporterte en lovende spiller til Bergen.

41. Tidligere var det skihoppere som kom fra denne byen, nå er den mest kjent for sine snøbrettkjørere. Byen var en gang Norges nest største. Her lå Europas første skole for bergstudenter. «Pingvinene kom herfra». Christian IV bygde vei i 1624.

42. Han som laget melodien til den kjente sangen som hans fetter skrev om, bl.a. bønder som brynte sine økser hvor en hær dro frem, har nylig fått en park i denne byen. Her ble han født som laget det første norske maleri med motiv fra arbeiderbevegelsen, men han er mest kjent som tegner.

43. Dette stedsnavnet er i dag et tettsted, men har vært egen kommune. Dette er også navnet på den første i sitt slag som er fredet i Norge, 38 år gammel. Her bodde han en tid og skapte både mektige synteser av vestlandsnatur og dystre uværsstemninger, han som står i en særstilling i norsk landskapskunst.

44. Dette er navnet på en egen kommune fra 1838 til 1965 og på en kirkelig enhet. Fra gammelt av var båtene herfra trebordinger. Her vokste en av våre beste novelleforfattere opp fra han var 11 år. Det er orden på Norges fremste eksportvare i sitt slag på 100 år - det handler mer om sensibiliteter enn om karakterer. Hun som var med i en kjent tv-serie og har laget plate med salmetekster av en kandidat til nordisk litteraturpris, kommer også herfra. En idrettspark til noen og tjue millioner er åpnet i år.

45. I denne kommunen har det vært strid både om en spesiell kraftform og om hurtigbåtruter. Private vil bygge store barnehager dersom kommunen stenger sine egne. I kommunen ligger også verdens lengste spenn for en spesiell brotype. Et utvalg har problemer med kvinneandelen. Han med et stort fornavn, som ikke klarte å redde seg, kommer herfra.

FRIST FOR INNSENDING

Bergens Tidende må ha løsninger på oppgavene senest mandag 9. januar. Løsninger og navn på vinnere kommer i avisen søndag 15. januar. Løsninger sendes til Bergens Tidende v/Liv Sandal, postboks 7240, 5020 Bergen. Merk konvolutten tydelig med «Julereisen». Løsninger kan også sendes på e-post til: liv.sandal@bt.no

PREMIERING

Hovedpremien er en gavesjekk fra et reisebyrå. pålydende kr 5000. For å være med i trekningen om denne, må alle spørsmål i alle de tre etappene være riktig besvart. For hver etappe trekker vi dessuten en vinner som får en reiseradio.

Svar på Julereisen

  1. .................................
  2. .................................

(osv..........................................)

NAVN: ........................................

ADRESSE: .................................

POSTNR./STED: .......................

TELEFON: .................................