SPØRSMÅLENE ER LAGET AV THOR BJARNE BORE

1. etappe finner du her!

2. etappe starter på et sted som har vært omtalt i det siste fordi det kanskje har vært brukt som mellomlanding for fly med et innhold som gjør at det kan være strid med folkeretten å la flyene lande, om det så bare er for å etterfylle drivstoff.

Vi fortsetter så vestover, dreier sørover og så over havet til nok en verdensdel, og enda en verdensdel, før vi kommer til Europas mer sørlige områder og sikksakker oss nordover.

1. etappe av Julereisen sto på trykk julaften, 3. og siste etappe kommer nyttårsaften.

17. Det sies at det ikke finnes grønnere sted enn det som er blitt målet for direkte charterfly fra Vestlandet. Her dyrkes verdens beste ananas, her er Europas to tefabrikker og her møtes kommunikasjonskabler fra tre kontinenter.

18. Denne bydelen er den fattigste kommunen i landet, og i den byen den er en del av er det bare den som er landfast. Den har fått navn etter en som ble født i København av svenske foreldre. En av tidens mest kjente filmskuespillere vokste opp her. Hun har bl.a. medvirket i en film om magisk møte i en tilgrensende bydel. Denne bydelen er den eneste som ligger på fastlandet i byen der den hører hjemme. Hiphop-kulturen ble født her.

19. I løpet av ett år og i tre filmer skapte han en legende og ble et idol for mange unge. «Han var for kjapp til å leve, og for ung til å dø» – men det gjorde han i sin Porsche, 24 år gammel. I år er det 50 år siden han døde, og dødskrysset ble i år omdøpt til hans navn. Hun som tok et mannlig fornavn og ble berømt for sine romaner, beundret for mot og raushet og beryktet for mannshistorier og klesdrakt, skrev en roman med legendens fødestat i tittelen. En filmeventyrer har samme fornavn som staten. Hva heter den?

20. Det var her skotten Alexander ble satt i land. Hans opplevelser ble siden udødeliggjort i en berømt bok, som også har gitt navn til øyen. En skatt røvet under plyndring ble begravd her for snart 300 år siden av en sjøkaptein, men en pirat fant den og gravde den ned et annet sted på øyen. Nå mener man at en robot har lokalisert skatten, som består av mange hundre tønner fylt med gullmynter og juveler. Hva heter øyen?

21. «Og blir du akterutseilt i ¿, da syns du sjømannslivet er en sørgesang,» heter det hos Erik Bye. Et hotell i byen skiftet eier i år. Det har en legendarisk historie med den siste ville tiger som ble skutt, og en kjent drikk som ble mikset her. Styret er barskt, nylig ble en mann henrettet for å ha smuglet 400 gram heroin.

22. Dette vakre byggverket ble for vel 350 år siden reist til minne om en yndlingshustru som døde da ekteparets 14. barn ble født. For vel 20 år siden forbød myndighetene kveldsåpning av frykt for angrep fra separatister, men nå kan man se månelys over den bueformede inngangen til det storslåtte monument over kjærligheten. Det er oppstått en alvorlig strid i forbindelse med at tre parter gjør krav på eierskapet. Byggverket ligger i et land der den første dokumenterte flytransport av frankerte konvolutter ble gjennomført.

23. Ved foten av dette fjellet eksisterer en kristendommens oase midt i islams ørken. Her er verdens eldste kloster og det minste bispesete i verden, og her var en vekst som i sin tid talte til en mann. Den siste halvtimen opp mot toppen kan være i en trapp som en munk i sin tid laget for å bøte en selvpålagt straff. Svaret på spørsmålet hva fjellet heter finnes i en av Det gamle Testamentes aller første bøker.

24 a) 18 år og celle nr. 5 bør være stikkord nok.

b) Som den første byen i verden har dette norske stedet fått en spesiell ambassadørstatus knyttet til et femsifret tall der det første og det siste er det samme, og de tre tallene i midten er det samme. Tilsvarende status har Brad Pitt, Bill Clinton, Bono og Robert De Niro.

25. I dette landet er navnet på myntenheten det samme som land i denne delen av verden vanligvis er svært glade for å få. Norge har hatt et tett samarbeid på primærhelsesektoren med landet i over 30 år. Landet og et naboland har spesielle handelsvilkår med Norge. Nesten hver 4. innbygger er smittet av hiv. Dette er det landet i verden som har hatt høyest økonomisk vekst pr. innbygger fra 1965 til i dag.

26. Myndighetene i dette landet – der det skjedde grusomme ting i 1994 – mener at noen av deres landsmenn «med blod på hendene» gjemmer seg i Norge. En Oscar-nominert film om en hotelldirektør fra landet hadde norgespremiere i vår. Den gir Vesten er fortjent, kraftig kilevink. Den laveste delen i landet ligger på 1200 moh.

27. Det er på en tyrefekterarena i denne byen at sigøynersken møter sin død – den første operaheltinne noensinne som opplever en brutal død på scenen. Operaen er i dag meget populær, men den hadde en premiere som var en av musikkhistoriens store fiaskoer. Rundt 20 operaer henter sin handling i eller omkring denne byen. Mange har lest om den rike restauranteieren som ble drept i denne byen i påsken.

28. En klesdesigner fra Vestlandet gjør suksess som moteskaper i denne byen. Her «aner en guldskjæret dø i sletten. Ute i tvelyset flimrer den, domen, under den kuldskjære marmorhetten» (Olaf Bull). En hovedpersonen i beretninger om beskyttelse er i eksil, men kommer fra denne byen. Her var et rom med utsikt.

29. Denne «sølvbyen» er blitt et nasjonalt traume for en europeisk nasjon. Da drønnet fra den siste skuddsalven stilnet for vel ti år siden, var omtrent 8000 menn mellom 12 og 70 år slaktet ned. Enkene gråter fremdeles. Byen var tidligere en rik gruve-, trelast— og sanatorieby, i dag er den mer en utbrent ruin med 70 pst. arbeidsledighet.

30. Disse to byene har i år et viktig fellestrekk.

a) Denne byen var i middelalderen en av verdens rikeste. Herfra går det ferge til to kjente øyer. En kjent oppdagelsesreisende som noen mener kan ha hatt en nordisk far, ble født her. Det ble også en meget kjent fiolinist. Byens fotballag ble funnet skyldig i kampfikseri og måtte rykke ned to divisjoner. Et seil har navn etter byen.

b) Denne byens størrelse passer ikke uten videre til byens navn. 50 millioner mennesker i fire land kan raskt nå byen, som kaller seg hovedstad for et område som lenge spilte en stor rolle i kulturlivets utvikling i Europa og som i dag er delt mellom tre land. Fortiden er levende i mat og drikke. Det undervises i norsk på universitetet i byen, og fotballaget er i Champions League 2005-06. En meget kjent general og politiker ble født her.

FRIST FOR INNSENDING

Bergens Tidende må ha løsninger på oppgavene senest mandag 9. januar. Løsninger og navn på vinnere kommer i avisen søndag 15. januar. Løsninger sendes til Bergens Tidende v/Liv Sandal, postboks 7240, 5020 Bergen. Merk konvolutten tydelig med «Julereisen».

Løsninger kan også sendes på e-post til: Liv Sandal.

PREMIERING

Hovedpremien er en gavesjekk fra et reisebyrå pålydende kr 5000. For å være med i trekningen om denne, må alle spørsmål i alle de tre etappene være riktig besvart. For hver etappe trekker vi dessuten en vinner som får en reiseradio.

Svar på Julereisen

17. .................................

18. .................................

(osv..........................................)

NAVN: ........................................

ADRESSE: .................................

POSTNR./STED: .......................

TELEFON: .................................

1. etappe finner du her!

PS! 3. etappe kommer nyttårsaftenen.

JULEREISEN: I år også på bt.no.