SPØRSMÅLENE ER LAGET

AV THOR BJARNE BORE

1. ETAPPE

Også denne julen inviterer vi leserne til verdensomseiling med kart, oppslagsbøker og kombinasjonsevne. 1. etappe er altså i dag, de to andre kommer onsdag 28. desember og nyttårsaften.

Vi starter dagens reisen lokalt og drar så nordover langs kysten, før kursen settes vestover.

1. En mann fra dette stedet satte i fjor verdensrekord beskuet av 300.000 tilskuere i en nokså spesiell «øvelse». Kristningen av stedet skjedde i 1023. En som har fått en stor pris oppkalt etter seg, var en tid huslærer her. Norges første forsøksstasjon for en spesiell type kringkasting var her. Noe som opprinnelig var nesten 107 km er nå 81 km.

2. Herfra kom en med stor sosial samvittighet og mye forargelse. Her er det mye rør, og kommunen representerer 1 prosent av verdensvirksomheten på et område. På et sted i kommunen reiste Egil nidstang mot Eirik, og her samlet Håkon flåter før han dro på tokt vestover. Hva heter kommunen?

3. Dette stedet har søkt om lovbeskyttelse av en merkevare som lages på en bedrift som er den eneste i verden som fortsatt lager et tradisjonsrik matvareprodukt med en egenartet aroma. Mange steder i Norge har dette navnet. En billedhogger med dette navnet vant tre konkurranser om sentrale, norske monumenter, men overlot oppgavene til Vigeland. Dette navnet bærer også hun som kom med nødrop fra et sittemøbel.

4. Ved et veianlegg ble det på dette stedet i 1898 funnet et kulturminne som ble vasket frem igjen fra en veifylling nesten 30 år senere og sendt til Bergen. Det er nå plassert i en hage der det har vært tildekket de siste ni årene, og det er karakterisert som et av de mest spennende kulturminner en institusjon i Bergen har i sin varetekt. Nå vil «hjemkommunen» til kulturminnet ha det tilbake. Stedet vi skal frem til ligger i en turistkommune med nærmere 350.000 gjestedøgn i året. En båt som hadde stedets navn som en del av sitt navn, forliste i 1978. Forliset er senere gransket..

5. Noe som er planlagt å bli 1700 m langt, 40 m høyt og 30 m bredt kan bli verdens første i sitt slag. Ytterpunktene vil ligge i hvert sitt fylke. I dag må man passere en nesten 500 meter høy kjerring. I en kommune i den ene enden finnes landets eldste pilegrimsmål. Hvilket geografisk navn er knyttet til prosjektet`?

6. Rappere med et navn som betyr «ikke helt kort bukse» ble i 2004 kåret til årets bruker på et bestemt område. De kommer fra denne kommunen. I området er det festspel i juni, og et nasjonalt dokumentasjons— og informasjonssenter forteller om en som var født i 1813 og utførte et filologisk livsverk som på en måte la grunnlaget for rapperne nevnt innledningsvis.

7. Vi skal frem til navnet på en 8274 m lang moderat og velbalansert berg-og-dal-bane, landets åttende best besøkte naturbaserte turistattraksjon. Den ligger i et fylke med tre fogderier, og den er i år kåret til «århundrets norske» i sitt slag.

8. Generalstaben holdt kvarter på en gård i denne kommunen, og ble kalt til frokost av en klokkeklar stemme. Noen offiserer befalte faren å koste undervisning på sangfuglen - det var lurt. Fra denne kommunen kommer to idrettsutøvere som begge har vunnet VM- og OL-gull i samme idrett, og fra nabokommunen kommer ytterligere to utøvere som begge har VM-gull i samme idrett.

9. En avisreportasje skriver om en utkantbygd i en dal «preget av puritanisme, selvfornektelse og norsk rasisme». Her arrangeres en festival som er blitt et av Norges viktigste kulturarrangementer. Både The Guardian, Frankfurter Allgemeine og BBC har hatt medarbeidere her. I et område i et annet fylke, med samme navn som kommunen der dalen ligger, var et slagskip stasjonert under 2. verdenskrig. Dalen vi skal frem til, er kjent for tepper eller grener vevet av hjemmespunnet garn på en primitiv vev. Dalen var det sørligste området som ble brent da tyskerne trakk seg tilbake i 1944. Øverst i dalen ble mannen med de ni liv holdt skjult.

10. En prest forlot kone og barn og dro til Norge, der han fortalte at han var sønn av en konge. I en bok som kom om ham i vår, heter det at han ledet en mer begavet krigføring enn sine motstandere (et av de store slagene fulgte han fra sidelinjen) og at han forfalsket et brev fra Paven. Hans navn blir trolig mer populært etter en hendelse like før jul, men hvor kom han fra? Området er 1400 kvadratkilometer.

11. En jarl med kongelig navn var pasifist og ville heller slåss med gudsord enn med sverd. Han er et symbol på håp for undertrykte folk, og han ble skytshelgen for et område der Norge har styrt. Vår innflytelse forsvant da området ble pantsatt i forbindelse med et bryllup.

12. Om en krimroman som kom på norsk i vår, skriver en anmelder at «sjelden leser man så hataktige skildringer av en europeisk by som her». Det er direkte flyrute til byen fra Bergen. En norsk film fra år 2000 om kjærlighet og hat mellom far og datter, vant prisen som beste film ved en festival i Tsjekkia. Den utspiller seg delvis i denne byen. I 1917 ble en bergensbåt senket utenfor byen. Rederne var godt forsikret., seks sjøfolk mistet livet. Dette var bakgrunnen for et kjent teaterstykke som under mye rabalder ble oppført på DNS i mai 1935. 13. Ved foten til det høyeste fjellet i et kongerike ligger et slottshotell med plass på listen over verdens beste steder å bo. Hotellet har et spiserom som er en gave fra kong Haakon VII. En meget kjent filmfigur som reiser med en ekspress, passerer en 100 år gammel bro der fjellet kan beskues. Et oljefelt der et norsk selskap er engasjert, bærer fjellets navn. En film med bakgrunn i en sann historie om en nasjonal opprører ble spilt inn ved foten av fjellet. Den syvende boken i en spenningsserie om en familie på jordomseiling handler om en forsvinning på dette fjellet.

14. I denne landsbyen produseres det litt over 500 biler hvert år, og hver enkelt koster mellom 0,5 og 1,4 mill. kr. Den mest populære modellen er mørkegrønn, fra det året Norges landslag i fotball fikk medalje i OL. Merket er identisk med navnet på en kjent amerikaner med store interesser i jernbaneaksjer og stål. Landsbyen ligger i en område som har gitt navn til en meget kjent smakstilsetting (saus).

15. I fjor spilte et norsk elektronikaband fra Bergen for første gang på en av verdens største utendørs musikk- og performancefestivaler som arrangeres på dette stedet. En annen norsk gruppe med joik, blues, reggae og folkemusikk er senere engasjert til å være med. Det legges ut over 100.000 billetter, men selv om de koster rundt 1500 kroner stykket, rives de bort i løpet av få timer. Noen mener at en legendarisk konge er begravd her - det er stor mytedannelse om ham og hans riddere.

16. En klubb herfra har avansert tre nivåer i seriesystemet på åtte år, og startet høstsesongen godt. Byen ligger mellom to store fotballbyer, og har vært sentrum for kullhandel. Han som skrev om en dyrefarm og en fremtidsskildring lagt til et bestemt år, har også skrevet en bok med byens navn i tittelen. Han som spilte Gandalv vokste opp i byen.

FRIST FOR INNSENDING Bergens Tidende må ha løsninger på oppgavene senest mandag 9. januar. Løsninger og navn på vinnere kommer i avisen søndag 15. januar. Løsninger sendes til Bergens Tidende v/Liv Sandal, postboks 7240, 5020 Bergen. Merk konvolutten tydelig med «Julereisen».

Løsninger kan også sendes på e-post til: liv.sandal@bt.no

PREMIERING

Hovedpremien er en gavesjekk fra et reisebyrå. pålydende kr 5000. For å være med i trekningen om denne, må alle spørsmål i alle de tre etappene være riktig besvart. For hver etappe trekker vi dessute n en vinner som får en reiseradio.

Svar på Julereisen

1. .................................

2. .................................

(osv..........................................)

NAVN: ........................................

ADRESSE: .................................

POSTNR./STED: .......................

TELEFON: .................................

JULEREISEN: I år også på bt.no.