Sannsynligvis kan vi med god samvittighet utrope markedet i Grieghallen til det største. For 19. gang arrangerer Petroleum Womens Club det de har valgt å kalle Brukskunstmarked, for der er sannelig mye annet enn julepynt og -kaker.

Der er så mye at vi følte oss ganske overveldet i går. Tre etasjer i Grieghallens Peer Gynt-del er fylt med glass og keramikk, syltetøy og silkejakker, trevarer i utallige varianter, håndlagde lys og julekort og hatter og smykker og speil og staker. Og det er ikke bare lokale produsenter bak bordene — messen er blitt så kjent at hit kommer selgere fra Voss, Stavanger, Haugesund og Oslo.

— Vi prøver å fordele litt slik at vi ikke får for mange med samme slags produkter, sier årets markedsansvarlige Susan Hebden. - Allerede i mai/juni går invitasjonene ut, og det er ingenting å si på interessen.

Florence Straume som husker messens første år på Terminus - «det var fullt den gangen også» - ser strengt på fotografen og ønsker seg bilder av annet enn nisser. Som for eksempel bilder av nydelige strikkeplagg. Men hva hjelper det når de utsendte medarbeiderne vet at det nærmer seg jul og i hvert fall den ene av oss er svak for nisser og slikt?

— Du må bruke hele året på å lage alt dette, sier en imponert besøkende foran et bord fullt av julesaker.

— I hvert fall en del av året, sier selgeren - en av 113. Og markedet har endatil ventelister.

Nei da, det ble ikke noen nisser på oss. Vi klarte å komme oss derfra uten - men markedet har åpent i dag også ...