— Yeah, skrek Søviknes sine støttespillerne da Carl I. Hagen kom i tv-ruten og kalte det en nasjonal skandale dersom ordføreren deres blir sparket. Igjen kan det blåse til spetakkel i Os. Men det blåser trolig over.

Søviknes-kommune

— Det er din dag i dag, herregud for en deilig dag, jublet Frp-gutta på valgvake da Søviknes ankom lokalet like før midnatt.

Det er først og fremst Terje Søviknes personlig som vant valget på Os i går.

Etter fire svært turbulente år i posisjon er en økning på nesten ti prosent oppslutning, til rundt 46 prosent, oppsiktsvekkende.

— Dette er helt utrolig. De siste målingene var jo gode, men tenk at de virkelig slo til, sier Søviknes.

For samarbeidspartneren Høyre gikk det dårligere. Partiet har tapt tre prosent og fikk en oppslutning på rundt 9 prosent. Frp gikk frem med 9 prosent. Det svir for de konservative. Høyres leder i Os, Olav Djuve, var i flere tiår formannskapssekretær i kommunen. Nå er han førtidspensjonert.

— Det er mange ansatte i Os kommune som ikke orker tanken på fire nye år med Søviknes, sier Jonny Christensen, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet.

Han har veddet en flaske vin på at Terje Søviknes ikke får fortsette som ordfører.

Bikkjeslagsmål

Mens Søviknes festet, furtet de øvrige politiske lederne i Os.

— Når et parti er så stort som vi har vært, er det ikke rart at andre opplever det som frustrerende, sier Søviknes. Han håper på fortsatt samarbeid med Høyre.

SVs Torill Otterskred vil flykte fra kommunen, til tross for at partiet kunne notere seg for en solid fremgang.

Høyres Lisbet Axelsen ble omringet av beilere fra SV, Ap og KrF. De setter sin lit til at hun kan la seg lokke til å stille som ordfører.

— Det viktigste for oss er at Terje Søviknes ikke får fortsette som ordfører. Vi samarbeider gjerne med Høyre for å få det til, sier Otterskred.

Problemet for opposisjonen er at ingen av dem har noe særlig å gi til andre partier i et valgteknisk samarbeid. Både Høyre og SV trenger hjelp for å sikre seg plass i formannskapet, Ap kan kun hjelpe en av dem.

Selv om Tverrpolitisk samlingsliste gikk tilbake ved valget, har de fortsatt oppslutning nok til å spille en rolle. Dersom Høyre vraker Frp, står de tverrpolitiske trolig klar å inngå et samarbeid.

— Vi kan samarbeide i begge retninger. For oss er det ikke et mål å bli kvitt Søviknes, sier Øystein Nordvik.

Tar pappa-perm

Terje Søviknes lovet i går troskap til kommunen.

— Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen, blir jeg gjenvalgt som ordfører på Os, så sier jeg ikke ja til noen stortingsplass om to år, sa Søviknes. Støttespillerne jublet.

Høyest jublet de da konen Jannicke Askeland fikk blomster og kyss og takket for sin trofaste innsats.

— Uten Jannicke vet jeg ikke hvordan det skulle gått, sa Søviknes.

Om han ikke reiser til Oslo, så blir han borte fra ordførerstolen en stund. I februar blir han pappa for første gang.

— Det er klart jeg gleder meg, sier Søviknes. Men i går var neppe noe større enn valgseieren i hjembygda.

FULL TILLIT: Osingene trykket Terje Søviknes til sitt bryst. Osingene vil ha ham som ordfører, konen vil ha ham som far til barnet de venter.