Lauritz (9) og Lina Bergsvik Gulliksen (10) reiste med fly fra Oslo for å besøke besteforeldre i Bergen før jul. De har flydd alene mange ganger før.

— Det er ikke noe skummelt. Det er litt morsomt, synes søskenparet.

SAS regner med at rundt 100 barn kommer til å reise alene fra Bergen hver eneste dag i julen.

— Vi ser at skilte foreldre deler julen i to slik at barna reiser mellom foreldrene i romjulen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Dagen da flest barn reiser på egen hånd, er tredje juledag. Flere avganger er allerede fulle.

— Det er et signal om at det er da foreldrene bytter, sier Johansen.

— Kjærlighet og savn

Barn som reiser alene må være minst fem år. På hver flyavgang er det åtte barn som kan være med uten følge av foreldre eller andre voksne.

— Disse barna reiser i kjærlighet og savn. De reiser kanskje til noen de savner, men de reiser også fra noen de er glad i, sier Johansen.

På travle dager i julen, er det 300-400 barn som reiser alene med SAS.

— Flyselskapene holder familier sammen i det moderne samfunnet, mener informasjonssjefen.

Barnelounge og gullkort

De siste 12 månedene er det over 50.000 barn som har reist alene med SAS i Norge.

— Man blir litt rørt når man ser dem. De er veldig flinke. Mange synes det er spennende. Kanskje feller de en tåre, men det går som regel greit straks de er kommet om bord, forteller han.

Norge ligger på topp i Skandinavia i antall små passasjerer på tur alene. I Sverige var det 17.000 barn som reiste alene de siste tolv månedene. I Danmark er tallet 12.000.

— Det er nok den norske topografien som er forklaringen. Det er vanskelig å erstatte fly på lengre avstander i Norge. Da går det utover den dyrebare tiden man vil bruke sammen med dem man er glad i.

Ifølge informasjonssjefen finnes det egne barnelounger hvor barn som reiser alene kan leke og være sammen med andre barn dersom det blir ventetid på turen.

— Mange barn har reist alene så ofte at hadde vi fortsatt hatt bonusordning, hadde disse barna hatt gullkort, sier han.

Har du erfaringer med barn som reiser alene? Del dine meninger her.