For første gang har det vært tivoli på Festningskaien 17. mai.

— Det var viktig for oss at tivoliet ble sentralt plassert, både fordi det er kjekt for alle ungene som er i byen den dagen, og fordi tivoliet er en viktig inntektskilde for komiteen, sier Arne Storetvedt, formann for 17. mai-komiteen.

Det er ikke lenger plass til tivoli på Fisketorget, i Vågsallmenningen eller på Nygårdstangen. Heller ikke i Nygårdsparken skal det være tivoli i år.

Lang jakt etter nytt sted

Storetvedt forteller at komiteen i flere år har vært på jakt etter et bedre egnet sted for tivoliet.

— Da torghallen ble bygget var det ikke lenger plass der, og i Vågsallmenningen har det blitt mer og mer uteservering og mindre og mindre plass til tivoli, sier Storetvedt.

— Vi synes den nye plasseringen av tivoliet er meget bra, sier tivoliansvarlig i 17. mai-komiteen Christopher Andreas Brun.

Siden 17. mai er barnas dag og tivoli er en gammel tradisjon på denne dagen i Bergen, mener Brun at det er viktig å sørge for et bra tivolitilbud.

Fra gammelt av finnes det et bystyrevedtak som slår fast at 17. mai-komiteen disponerer alle byrom denne dagen

— På Festningskaien var det nå både plass og anledning, så vi fikk en grei avtale med Havnevesenet.

- Hjelper til så godt vi kan

— Vi kan ikke garantere at Festningskaien fortsetter å være ledig i fremtiden, men i samarbeid med 17. mai-komiteen har vi en prøveordning på dette i år og for neste år, sier Roald Eliassen, avdelingsleder for havnedrift i Bergen og omland havnevesen.

Da Fjordline som driver danskebåten flyttet driften sin til Jekteviken 3. mai i år, ble oppstillingsområdet på Festningskaien ledig.

— Det hadde vel ikke vært noen andre steder i sentrum å ha det i år, så vi må jo hjelpe hverandre så godt vi kan, sier Eliassen.

Dobbelt så stort i år

Brun kan fortelle at årets tivoli er dobbelt så stort som det har pleid å være og med mange nye attraksjoner.

— Tidligere har jo Lunds tivoli også hatt attraksjoner i Nygårdsparken og på Nygårdstangen som ikke har fått plass inne i sentrum, sier han.

Tivolisjef og lekemester Åsmund Lund er svært fornøyd med å ha tivoliet her. Lund-familien har drevet med tivoli i Bergen og resten av Norge i over hundre år og mener at Festningskaien er et av de beste stedene så langt.

Lund er glad for å ha fått plass til alle attraksjonene på ett sted og for at området er asfaltert.

Sett fra fisketorget ser ikke tivoliet så stort ut, men synet bedrar.

— Dette er et av de største tivoliene som blir satt opp i Norge i år, sier Lund.

- Trist

— Det er veldig trist at det mangler arenaer for sirkus og tivoli. Hadde det ikke vært for at Havnevesenet har vært så greie å la oss få være her, hadde det ikke blitt tivoli i sentrum i år.

Lund mener at Bergen kommune må få orden på passende arenaer i sentrum.

Tivoliet pleier ifølge Lund å være godt besøkt når det er i byen.

— Det virker jo som om tivoli er et tilbud som bergensere setter pris på, sier Lund.

Are Arnardo i Cirkus Arnardo synes også at det er synd at det ikke lenger er noen tilgjengelige arenaer for sirkus i Bergen sentrum.

— Det var jo Festplassen vi alltid pleide å komme til i tidligere år, der var det kjekt å være. Det var også greit å være på Nygårdstangen. Jeg synes det er trist at ingen av disse plassene lenger kan brukes til sirkusdrift, sier Arnardo.

Bergen kommune disponerer for øyeblikket ikke noen tomt i sentrum som sirkus eller tivoli kan leie.

— Vi hadde jo tomten på Nygårdstangen for utleie til sirkus og tivoli frem til for noen år siden, da byggingen av det nye svømmeanlegget begynte. Nå har vi ikke lenger noen disponible tomter for slike formål, sier Rune Hesjedal, seksjonsleder for park og byrom i Grønn Etat.

Ifølge ham er det heller ingen planer om tivoli i Nygårdsparken i år.

IKKE I ÅR: Helt frem til i fjor har det vært tivoli i Nygårdsparken. BT har tidligere skrevet om misfornøyde naboer som mener at parken blir ødelagt av de tunge tivoliattraksjonene. I år blir det ikke tivoli her.
Roar Christiansen (arkiv)