ELISABETH LANGELAND MATRE GIDSKE STARK (foto) elisabeth.matre@bergens-tidende.no

— God morgen. Litt kaffe før vi begynner? Normann Kirkeeide ser uforskammet opplagt ut, tatt i betraktning at klokken knapt har rukket å bli 06.00. Sjøstøvlene er på, og han har alt vært nede i veien og hentet de 75 avisene som skal leveres ut.

Mens vi super svart kaffe, går Normann for å vekke datteren Maria for tredje gang. Det er egentlig hennes avisstrøk. Og det var sånn det hele begynte.

En livsstil - Jeg hjalp Maria med å hente avisene da hun begynte som bud for åtte og et halvt år siden. Men istedenfor at hun skulle slite rundt i over en time, syntes jeg vi kunne dele på det. Hun får selvsagt pengene, sier den spreke BT-journalisten.

Frisk luft og bevegelse er motivasjonen hans. For Maria er det penger, hun har en hest å ta vare på.

— Men det er blitt en slags livsstil for begge, påpeker Maria og gnir seg i øynene. Hun har endelig kommet seg ut av sengen.

— Hun legger seg alt for seint, sier Normann faderlig. Hans ideal er Gro Harlem Brundtlands syv timers søvn, og han legger seg nesten aldri etter klokken 23.00.

Finpusset rute Kjæledeggen Sheila logrer med halen og gjør seg klar for luftetur. Maria og hunden tusler av gårde nedover bakkene, Normann kjører i motsatt retning.

— Litt lite heroisk med bil, kanskje, men jeg går en del også, forsikrer han.

— Her, for eksempel, har vi trimdelen. Mye trapper, påpeker det godt voksne avisbudet og tar med seg en fet bunke.

Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det ligger mye finpussing bak rutevalget.

— Jeg kjører litt slalåm for å spare inn tid, og har brukt noen år på finpussen. Det er nesten synd å slutte nå når det er blitt så bra, humrer Normann.

For Maria har bestemt seg for å slutte. Hun har annen jobb også, og nesten hele lønnen går opp i skatt. Dessuten har hun eksamen å konsentrere seg om. Og når Maria slutter, slutter Normann.

Nyhetsredaktør og litt av hvert For få dager siden fikk Normann medalje for 30 års tro tjeneste som journalist i Bergens Tidende. Han har vært nyhetsredaktør. Kronikkleder. Kveldsvaktsjef. Og avisbud som en liten aperitif.

Normann fliser rundt svingen.

— Her pleier jeg å skru på radioen, her får jeg inn NRK Sogn og Fjordane, opplyser stryningen og tar en sup av den etter hvert kalde kaffen som står på dashbordet. Ut av bilen igjen.

— Nå skal vi se om han står så tidlig opp som han påstår, sier Normann lurt idet han nærmer seg huset til en kollega. Der var det bekmørkt, gitt ¿

Vi vandrer videre til sjefredaktørens hus.

— Sånn, der er han komplett, smiler det spreke avisbudet og pjåter Dagens Næringsliv og BT i en aviskasse som allerede er halvfull, av BA og Aftenposten.Joda, det hender han glemmer å levere en avis eller to.

— Av og til får jeg total blackout. Har jeg aviser til overs, tar jeg en gjennomgang av ruten sammen med Maria og prøver å finne ut hvor det gikk galt, forklarer Normann. Det går stort sett bra.

Deilig med en liten tenkerunde Sheila er nok den som er mest lei for at Normann og Maria slutter å gå med avisen.

— Hun har til og med fått seg kjæreste borte i en av hagene her, røper Maria. Som helst ikke vil ha noe bilde av seg i avisen.

— Det er nesten litt flaut. Mange synes det er merkelig at en 22-årig student går med avisen. Men for meg er det blitt en vane, og det er en grei måte å komme seg opp på om morgenen, sier jusstudinen. Da hun gikk på gymnaset, brukte hun runden til å tenke gjennom lekser.

— Jeg tror nesten vi kommer til å ta noen lufteturer om morgenen fremdeles, smiler Maria - og får bifall fra sin spreke far.

NETT SÅ POTETEN: Nyhetsredaktør. Kronikkleder. Kveldsvakt. Og avisbud. BT-journalist Normann Kirkeeide er ikke redd for å ta et tak. I åtte år har han hjulpet datteren Maria på avisrunden om morgenen. Motivasjon? Frisk luft og bevegelse.