Det rareste var bildet politiet tok av Michael Jackson da han ble arrestert torsdag.

På sitt mugshot ser Jackson ut som en trist klovn fra de heslige maleriene som var populære på åttitallet. Det er vanskelig å se på det deformerte ansiktet til hoffnarren som stirrer på oss fra TV-skjermen — man får lyst til å snu seg vekk, men kan ikke la være å stirre tilbake.

En reporter kalte Michael Jackson «et 45 år langt bilkrasj i sakte kino». Wacko Jacko er sannsynligvis den mest eksentriske celebriteten siden Ludvig den fjortende. Nå krever man hans hode på et fat. Her i USA har man allerede begynt å forestille seg Michael Jackson i fengsel. En snøball i helvete, som en skadefro kommentator uttalte det.

Kjendissyklon

Anklagene om utukt mot en mindreårig gutt som ble rettet mot Michael Jackson denne uken brygger opp til den største syklonen av en kjendisrettssak noensinne.

— Dette er Michael Jackson, verdens tredje mest berømte person! OJ-saken blir som en parkeringsbot i sammenlikning! Dette er tidenes kjendisrettssak! skrek Ken Oberman, ankermann på nyhetskanalen MSNBC.

Siden sirkuset med OJ Simpson på nittitallet har kjendisrettssakene blitt det hotteste innen nyhetsunderholdning i USA. Til tross for at landet er oppe i en politiske krise i kjølvannet av Irak-krigen, er det rettssaker som dominerer mediebildet. Så populært er det med realitydrama fra rettssalen at det nå finnes en egen kanal, Court TV, som spesialiserer seg på dette. De vanlige kanalene viser ofte direkte fra store saker, og på dagtid er sendeplanen full av såkalte «dommer-show», der tvistesaker blir avgjort foran kamera.

— Amerikanske medier har fullstendig mistet fokus på hva som er viktig, sukket Newsweeks mediekommentator Jonathan Alter denne uken.

Court TV har vært førende i dekningen av Jackson-saken, og har så godt samarbeid med politiet i Santa Barbara at de på mirakuløst vis var til stede når ransakingen av Jacksons ranch begynte tirsdag. Court TVs stjernereporter og Michael Jackson-ekspert Dianne Dimond har opplyst på CNN at anklageren er en 12-år gammel gutt med kreft, hvis høyeste ønske var å få møte Michael Jackson. Dimond sier anklagen går ut på at Jackson har gitt gutten vin og sovepiller og deretter antastet ham. Guttens mor har uttrykt at hun og sønnen var holdt fanget på Neverland mot sin vilje. Fra Jacksons leir antydes det at det ligger økonomiske motiver, og et ønske om å skade sangerens renommé, bak anklagene.

Vegg-til-vegg-dekning

Mediene her i California har hatt vegg-til-vegg dekning av saken. En endeløs strøm av snakkehoder har rullet over TV-skjermen; alt fra advokater og barnevernsforkjempere til pedofilieksperter, prester og rabbinere, sinte kristne damer med perlekjeder, Jacksons venner og familie, kjendiskolleger og alle andre som har lyst til å si sin mening. På radioen har diskusjonen gått høylytt, og mange innringere har uttrykt sin støtte til Jackson. Avisene har spalte opp og spalte ned - i Los Angeles Times talte vi en dag atten journalister på dekningen av Jackson-saken.

Denne saken er så absurd at mediene har brukt mesteparten av dekningen på å understreke hvor absurd den er, og mediesirkuset har brukt mye av kreftene sine på å rapportere om mediesirkuset. Journalistene intervjuer hverandre, og lager lange reportasjer om medieopptoget i Santa Barbara.

— Hvor stor er denne storyen? spurte en reporter fra CNN en reporter fra BBC.

— Den er kjempestor, sa reporteren fra BBC. - Tidligere i dag var Bush sitt besøk i London den største nyheten, men nå er det Michael Jackson.

Både George W. Bushs statsbesøk i England og Arnold Schwarzeneggers første uke som guvernør druknet fullstendig i Wacko Jacko i håndjern.

Torsdag, samme dagen som angrepene mot det britiske konsulatet i Istanbul fant sted, viste de amerikanske nyhetskanalene timevis med direktesending av Jacksons reise fra Las Vegas til Santa Barbara for å bli overgi seg til politiet. Jackson selv var bare synlig i vel ti sekunder, i døren inn og ut av sheriffens kontor. Resten var bilder av flyplassen, flyet, hangaren der flyet parkerte, osv. Senere viste fjernsynskanalene timevis med helikopterbilder av Michael Jacksons svarte SUV som sneglet seg gjennom gatene i Las Vegas på vei tilbake til hotellet der han oppholder seg. Ved mange anledninger styrtet Michael Jackson-fans frem for å vise sin støtte til sangeren, som stakk ut en tynn hvit hånd fra det sorte vinduet for å hilse på sine supportere.

— Dette har vært en veldig merkelig dag, utbrøt CNNs Paula Zahn perpleks.

— Vel, vi må huske på at dette ikke er den virkelige verden. Dette er Hollywood, og det finnes vel knapt noe menneske som lever mer skjermet fra virkeligheten enn Michael Jackson, sa J. Randy Taraborrelli, som har skrevet biografi om Jackson.

Trøbbel i Neverland

Michael Jackson er uten tvil en av sin generasjons mest talentfulle entertainere. Han har opptrådt siden han var fem år gammel, og ble verdens største popstjerne på åttitallet med platene Off the Wall, Thriller og Bad. Så raknet det. Jacksons oppførsel ble stadig mer bisarr, hans utseende stadig mer outrert. I løpet av nittitallet ble han like godt kjent for sin plastiske kirurgi som for sin musikk.

Karrieren hans begynte for alvor å krepere i 1993, da en ung gutt anklaget ham for seksuell mishandling. Jackson inngikk et forlik med guttens familie som skal ha vært på rundt 150 millioner kroner, og gutten trakk tilbake anklagene, men skaden var gjort. Så kom det merkelige giftermålet med Lisa Marie Presley, og hans anskaffelse på ullent vis av tre barn. I november i fjor dinglet han sin yngste sønn over rekkverket på en hotellbalkong i Tyskland. Bildene av det sprellende barnet med et tørkle over hodet gikk verden rundt. I februar innrømmet Jackson i et britisk dokumentarprogram at han lar unge fans sove i sengen med seg, noe som førte til at flere advokater ba om at Jackson måtte etterforskes på ny.

Jackson har også hatt økonomiske problemer. Han har hatt gigantiske utgifter med driften og vedlikeholdet av Neverland Ranch, en enorm eiendom med egen dyrehage og fornøyelsespark. Jackson har dessuten brukt millioner på advokater for å forsvare seg mot forskjellige søksmål, og det er ventet at denne saken vil bli en kostbar affære. Jackson er allerede i gang med å sette sammen et Dream Team ala OJ. Amerikanske medier rapporterer at Jackson har tatt opp lån på over en milliard kroner. Samme dag som sheriffen i Santa Barbara gjennomsøkte Neverland denne uken, slapp Jackson en ny CD med sine største hits. De fleste musikkeksperter i USA sier samleplatene er en måte for Sony å bli kvitt Jackson på. Kontrakten hans omfatter to plater til, og forholdet mellom Jackson og plateselskapet er anstrengt. Jacksons eier rettighetene til en stor katalog sanger, deriblant 250 Beatles-sanger.

Begynnelsen på slutten

Er dette begynnelsen på slutten for eventyret om Michael Jackson?

I hvert fall hvis statsadvokat Thomas Sneddon får det som han vil. Sneddon har vært etter Jackson i ti år, siden han vred seg unna anklagene i 1993. Onsdag stilte statsadvokaten og sheriffen i Santa Barbara med matchende machobarter, til pressekonferanse der de lo og tullet med pressefolkene.

— Hva vil du si til foreldre som lar barna sine dra på liggebesøk til Michael Jackson, spurte en reporter sheriffen i Santa Barbara.

— Mitt råd er: Ikke gjør det, svarte sheriffen. Så lo alle.

Så lettsindig var pressekonferansen at flere medier fant det nødvendig å minne folk på at dette var alvorlige anklager og en personlig tragedie for de involverte. Det er imidlertid ingenting som tyder på at dette vil bli en sober affære. Jackson har hele uken blitt omtalt som en «frik» og «psycho». Broren Jermaine ringte rasende til CNN og kalte det en «moderne lynsjing».

Men Jackson er også høyt elsket. For mange amerikanere var han det store idolet i barndommen. Etter hvert vil også anklagerens motiver bli saumfart, og Jacksons advokatteam vil slå hardt tilbake. For penger er den beste rettssikkerheten i USA. I forrige uke klarte dyktige advokater å få en mordanklaget millionær frikjent i Texas, til tross for at millionæren hadde innrømmet at han skjøt offeret i ansiktet, hakket liket i småbiter og kastet det i elven. Gang på gang viser det seg at dyre advokater kan kjøpe frihet.

— Jeg tror Michael Jackson slipper unna denne gangen også, sier Temo Jimenez til BT når vi diskuterer saken med en del folk på gaten i Los Angeles. Temo er meksikaner, og forteller at det er dollaren som er loven i California:

— Har du penger kan du gjøre hva du vil i dette landet. Derfor tror jeg Michael Jackson slipper fri.

HARD MEDFART: Michael Jackson har hele uken blitt omtalt som en «frik» og «psycho». En reporter kalte den fallerte popstjernen for «et 45 år langt bilkrasj i sakte kino». Jacksons bror, Jermaine, har rasende kalt det som skjer for «moderne lynsjing». <br/> FOTO: REUTERS/SCANPIX