Klikk på lenken til høyre og send oss dine beste samlivstips!

— Det er flere årsaker til at mange går fra hverandre etter femten år. Barnas alder spiller en stor rolle. Når småbarnsstadiet er ferdig, og de unge får mer egne interesser, er det mange som gir opp. Samtidig er partene i en fase i livet der ting må endres hvis det noen gang skal gjøres, sier Kari Moxnes, professor i familiesosiologi ved NTNU.

Ikke liv laga

Hun hevder også at de mange kortvarige samboerskapene påvirker skilsmissestatistikkene; de havner rett og slett ikke i statistikken når partene skiller lag.

— De finner ut at forholdet ikke er liv laga før de gifter seg, hevder Moxnes.

Når så mange kortvarige forhold ikke registreres, økes snittet i statistikken for hvor lenge ekteskap i Norge varer.

Skilles etter sølvbryllupet

En ny trend er at flere skiller seg etter å ha vært gift i tretti år eller mer.

— Den eldre garde som tidligere anså skilsmisse som noe utenkelig, har endret standpunkt. Det er sosialt akseptabelt å gå fra hverandre, og derfor er det flere som gjør nettopp det, selv om de har vært gift lenge, sier Moxnes.

Hun mener kvinners deltakelse i yrkeslivet er en viktig årsak til at antallet skilsmisser går opp.

— Kvinner er ikke lenger økonomisk avhengig av mannen. Det gjør at de ikke lenger er bundet i et dårlig fungerende ekteskap, sier Moxnes.

Hun avviser bestemt at skilsmisse blir en enkel løsning å ty til når hverdagene blir tunge.

— Det finnes ikke lettvinte skilsmisser. De fleste sliter i mange år før de fatter beslutningen. Et brudd er alltid smertefullt.

Venteliste til oktober

Hos Bjørgvin familierådgivningskontor er det lange ventelister.

— Til folk som ringer må jeg si at vi har ventelister til oktober og november. Når små barn er involvert i bruddet, eller partene truer med å gå rettens vei, skal de komme raskere til, sier Inger Gallefoss, som er daglig leder av rådgivningskontoret.

De fleste som ringer er i akutt krise.

— Mange resignerer når de hører om ventelistene og sier at det ikke nytter. Oktober er for sent for mange, sier Gallefoss.

Mange tror ferietiden er høysesong for separasjoner, men verken statistikker eller fagfolk støtter den hypotesen.

— Vi har et jevnt press hele året, faktisk er det litt roligere om sommeren. At flere folk går fra hverandre i ferien, er bare tull, sier Gallefoss.