Med en viss rett kan de sies at Bergen også har fostret de mest fremgangsrike, unge designerne siste årene. Designertrioen norway says, som stakk av med den gjeveste prisen på Nord-Europas største møbelmesse i Stockholm forrige uke, har alle sin utdanning fra design— og interiørlinjen på Kunsthøyskolen i Bergen.

Men det gror også godt bak norway says. På messens såkalte Greenhouse hadde messejuryen funnet god plass til mange av studentene fra Bergen, sammen med rundt 20 designskoler og et trettitalls uetablerte, unge designere fra Sverige, Norge, Danmark, Italia, Japan og Tyskland. Mesteparten av de utstilte møblene var prototyper, med ivrige designere på jakt etter produsenter.

Ett av designfellesskapene, bare møbler, tydelig inspirert av norway says, har også tidligere vært ute i verden med møblene sine. I fjor var de med på utstillingen 100 % design i London, og fikk mye godord der for sin industrirettede design. I april skal de stille ut på Salon Satellite på messen i Milano.

I Stockholm var de representert med stolen Keiko, som - ifølge de to designerne Karl Marius Sveen og Ørjan Djønne - fikk navnet sitt fordi den ser så snill ut. Keiko har allerede funnet sin produsent; Nesje A/S i Molde. I tillegg viste de fram spantebordet Aloha, og sofaen Grand Royale.

Hans Olav Stegarud viste fram stolen Heartbreaker, som opprinnelig var designet til en internettkafé, med den fiffige detaljen at den ved å snus, kan brukes både av venstre- og høyrehendte, med hvileunderlag for den armen som håndterer musen. Stolen skal ha understell i aluminium og har fått klart, rødt møbelstoff fra Innvik Sellgren, designet av Ingunn Sørheim.

Maren Klovning Hansens stol Flipp, er en kombistol som både kan brukes som spisestol, men med et enkelt håndgrep gjøres om til en barkrakk. Stolen kan brukes både på hjemmekjøkken, men også tiltenkt utelivsbransjen, hvis en ønsker å ha et ikke-statisk miljø. Stolene er produsert i stålrør, bjørkefiner og med stopning.

Grete Skogmo har også valgt en kombiløsning for sin stol, der puffen både kan brukes til hvilestolen, eller hvis plassen blir for liten, kan den puttes inn under setet, som er nøyaktig tilpasset puffens størrelse. Stolen har tidligere vært vist på Studentbiennalen i Norsk Form og var i november/desember i fjor også plukket ut til utstillingen Unge Talenter av Norsk Designråd. Siste året har Skogmo vært utvekslingsstudent fra Kunsthøyskolen ved Kunstakademiets Arkitektskole i København.

Lars Heggdal og Trygve Trohaug har etablert designfellesskapet Proton i den gamle flaggfabrikken i Møllendalsveien. Derfra hadde de tatt med seg Trygves sammenleggbare stol, som også har vært vist i London på designboom.com, hvor den var en av 30 vinnere av de til sammen 1300 som var med på utstillingen. I tillegg viste Trygve også fram sin nye stumtjener, som er tenkt laget i plast, men som i prototype er laget i tre. Lars var på sin side representert med en sofa og en kombinert magasinholder og kaffibord/stol. Alt sammen prototyper, men selvfølgelig med ønske om at noen produsenter tenner på ideene.