• Vi sjekket ut markedet skikkelig før vi bestemte oss for disse, sier Tone og Martine og viser frem sine mønstrede sjøstøvler. Med sidelengs regn fra morgen til kveld var gårsdagen perfekt for de motebevisste i skoveien.

ELISABETH LANGELAND MATRE

I disse dager kan du oppmuntre deg selv med å se ned. Ikke på de gigantiske dammene, men på andres støvler.

— Jeg har fått et nytt synsfelt. Det er mye artig å se, i dag så jeg en dame med sebramønster på støvlene, smiler Camilla Gluckstad. Trippende i sine røde varianter med hvit snøring, på vei til datasalen.

— Jeg kjøpte dem i Sverige i sommer, fordi de var så søte. Men nå er det jo sånne støvler over alt i blader og butikker. Litt nedtur, sukker hun.

Trøsten får være at mange skobutikker er utsolgte for de hippe støvlene. Og, som Camilla påpeker, regnværsdagene får i hvert fall en snev av farge mellom alt det grå.

Så blir mormor glad

To til som har sikret seg gummifottøy, er Martine Vik og Tone Henriksen. Begge er fra Tromsø, men måtte til Bergen før de ble kjent. Midtøstenkunnskap står på studieplanen for begge i tiden fremover, men en skikkelig støveljakt har de tatt seg tid til. Resultatet ble filmstjernevarianten. Marilyn Monroe og andre celebriteter pryder støvlene fra topp til tå, bokstavelig talt.

— Egentlig hadde jeg lyst på støvler med Tigergutt på, sier Tone.

— De med dødninghode var også litt tøffe, mener Martine.

Det er i hvert fall en påkledning mødrene deres ville blitt stolte av, påpeker vi. Fornuftig som bare det.

— Jaha! For ikke å snakke om mormor, ler jentene før de vandrer videre ned Johanneskirketrappen.

Utsolgt, utsolgt, utsolgt

Menn og damer med surklende, søkkvåte joggesko og mokasiner i striregnet kommer det nok alltid til å vandre rundt her i byen. Vi lærer aldri. Forkjølet blir vi òg. Men likevel:

— Salget av denne type støvler tok av for fullt i vinter, sier Geir Brugaard, daglig leder hos Twisted. Han har vært utsolgt for høye, fargerike sjøstøvler med og uten snøring en rekke ganger siden det, men akkurat nå står turkise og røde varianter på rekke og rad, klare til å entre de våte, bergenske gater.

At moten er lur, sier seg nesten selv.

— Endelig har bergenserne skjønt at det er smart å kle seg, og nå har de fleste fått med seg at dette er mote, sier Brugaard. Mønstrede sydvester og regnkåper går også unna i butikken hans for tiden.

Men fine støvler til menn lar vente på seg.

— Vi har hatt noen her inne som har kjøpt gule i stor størrelse, men det er det, sier Brugaard.

Skoringen melder om butikker totalt tomme for de røde og gule, som på toppen av alt har matchende paraplyer.

— Alle vil ha dem, melder damen i den andre enden av telefonen, men trøster med at de i hvert fall har svarte støvler med grønne blomster på lager.

Aksdal i Muren AS har igjen to par snørestøvler og får ikke inn nye før i oktober. De gjenværende er størrelse 35 og 42 ... Så får du velge. Tåkrølling eller fire par tjukke labber.

Løgnen om tette småsko

Røde, grønne og blå racerbiler er hva som pryder støvlene til svenske Hanna Seiser.

— Sant de var søte? Og billige også, nittini kroner. Jeg ville ha noe som var annerledes, sier Hanna og beundrer støvlene sine lite grann.

Hannas fordel er at hun har små føtter. Racerbilstøvlene finnes bare for dem som klarer å presse seg inn i størrelse 35 eller mindre.

Så var det støveltoget gått.

Hannas venninner, Lene Pedersen og Ida Rolland Behn er ikke fullt så fornuftige i skoveien, for å si det sånn.

— Jo, altså, jeg har tenkt å kjøpe meg støvler, men de er utsolgt for alle fine i min størrelse. Enten det, eller så er de altfor dyre, sier Lene.

Ida står mellom dammene i et par søte småsko type syttende mai.

— Ja da, jeg vet at de blir fort ødelagt i dette været, men jeg er faktisk ikke våt på beina, påstår Ida. Vi tror henne ikke helt. Støvler har hun, men de står tørt og fint på hyllen hjemme.

— Det er sånne militærgrønne, vanlige. Men de er så tunge å gå med i bakkene opp til universitetet, sukker frøken Behn.

Høsten får heller gå sin surklende gang.