Det er høst, det er regnsesong og multesesong, fårikål og eplesesong. Og det er soppsesong. Og selv om soppen er god, kan det fort bli en risikosport om man ikke vet hva som er hva. Soppsakkyndig Vigdis Kilavik har som hovedregel å alltid sørge for at man er hundre prosent sikker før soppen havner i kurven.

Kjenn din sopp

Det absolutt viktigste forarbeidet en kan gjøre før en sopptur, er å bli kjent med soppens verden. Hva kan vi spise? Hva må vi holde oss unna? Den mest effektive løsningen er å ha med seg en soppbok, og bruke den aktivt.

— Vi må alltid snu soppen, se under. Det flere typer, som rørsopp og skivesopp. Blant skivesoppene finner vi de beste matsoppene, men også de mest giftige.

Et ironisk bidrag til soppfloraen fra naturens side?

— Ja, kanskje det. Men det er jo ikke farlig å ta på soppene, og de fleste er lett gjenkjennelig. Selv om du nok ikke trenger å sleike deg på fingrene etterpå.

Om trangen til å sleike bort giften skulle melde seg, kan det være lurt å speide etter torvmose, og heller gni hendene mot den. Mosen har nemlig antiseptiske egenskaper, forteller Kilavik.

— Man brukte den mye før, nå man skulle tørke seg, vet du. Jeg lærte det av min far, vi skulle jo ikke ha med oss noe annet når vi var i skogen, men bruke det vi fant der.

For soppglade vestlendinger står man overfor enda potensielt problem i tillegg til faren for forgiftning. Soppen har nemlig ikke godt av at ukjente makter setter sin stolthet i å øse vann over Bergen og omegn. Soppen kan bli markspist og bedervet, og da er det bedre å la den stå slik at den kan spre sporer til neste sesong.

Mer informasjon

— Det viktigste er at man ikke smaker på noe før man er hundre prosent sikker. Heller kaste en matsopp enn å spise en giftig sopp, sier Kilavik.

Hver søndag i september sitter soppsakkyndige fra Soppforeningen i Bergen på Bystasjonen for å kontrollere om soppen er giftig eller bedervet, spiselig eller ikke. Forrige søndag satt Vigdis Kilavik der for første gang på lenge.

— Det var ikke så mange innom, jeg tror jeg kontrollerte til sammen seks kurver. Men det overrasket meg litt hvor mange engelsktalende som var nysgjerrige. Det er jo ekstra viktig å få informert de som ikke kjenner norsk skog om hva som er farlig og ikke.

Soppforeningen arrangerer også turer og kurs for å spre informasjon om hva som kan spises og ikke. Ifølge nrk.no, ble 14 personer lagt innpå sykehus med alvorlig forgiftning etter inntak av giftig sopp, og halvparten av disse er utenlandske. Helsedirektoratet har nå gitt ut en brosjyre på 13 forskjellige språk.

Ikke smak på soppen

Det o store sopptrikset for de som ikke løper rundt i skogen med tikilosbøtter hver høst, er å komme seg litt bort fra allfarvei. Det tar sjelden særlig lang tid før byfjellenes beste soppsteder er tatt, og man må gå slukkøret tilbake uten en eneste kantarell. Med mindre man er en oppfinnsom kokk, vel å merke. Det er nemlig ikke bare kantareller som smaker godt. Også steinsopp, kremler og rørsopp kan blir bra på tallerkenen.

— Hvis man ikke har peiling, må man bare plukke sopp, og så ta det med på soppkontroll. Men de bør skilles fra hverandre i kurven.

Grunnen til at de forskjellige sopptypene bør skilles fra hverandre, er skaden en giftig sopp i en full soppkurv kan volde. Og, selv om det kan fortone seg som en selvfølgelighet, så skal en altså aldri smake på sopp en ikke er helt sikker på at kan spises.

Hva selve soppsankingen angår, er det lurt å kle seg godt og vanntett. Vigdis Kilavik er heldekket av kamuflasjegrønt regntøy. På hodet, en rød sydvest. Og fargen på hodeplagget er på ingen måte tilfeldig.

— Du vet, soppsesong er også jaktsesong, sier hun.

Som profesjonell soppsanker er ikke så mye overlatt til tilfeldighetene. Rent bortsett fra soppen, som er ytterst inkonsekvent fra år til år, selvsagt. I den flettede kurven har Kilavik flere små kurver, slik at hun kan skille de forskjellige sopptypene etter hvert som hun finner dem. Bundet fast til hanken på kurven, er en soppkniv og en fløyte. Selv i 2012 er det ikke alltid en har mobildekning i skogen, og om ulykken er ute, er det lurt å ha noe som lager lyd.

LIVSFARLIG: Denne kan du dø av. - Den der må aldri komme i kurven. Det er en spiss giftslørsopp, og den er dødelig giftig, forteller Kilavik.
Odd Nerbø
IKKE ANBEFALT: Denne steinsoppen er syk. Soppen er angrepet av en rørsnylter, og bør ikke spises, ifølge Kilavik. Denne soppen er funnet i Alvøen-skogen.
Odd Nerbø
TRYGG: Traktkantarellen er en trygg og god matsopp, men før du setter den til livs, må du være helt sikker på at det faktisk er kantarell du har funnet.