Astrid Bertelsen jobbet i butikken Negerprinsens butikk i Småstrandgaten i Bergen. Hun var født i 1909 og døde i 2002. På slutten av 1920-tallet jobbet hun i butikken.

— Måtte kle seg ut

  • Min tante fortalte meg om da hun jobbet i butikken. Som den yngste ansatte ble det hennes jobb å kle seg ut i Negerprinskostymet, forteller Bjørn Titland til bt.no

På bildet er hun mellom 16 og 20 år. Bildet av henne i kostymet er trolig tatt i siste del av 1920-tallet.

— Tante Astrid syntes ikke noe særlig om å kle seg ut som en negerprins, men arbeidernes rettigheter den gangen var vel noe svakere enn i dag, sier Bjørn Titland.

For «finere folk»

Astrid Bertelsen vokste opp i Marken. Hun giftet seg med Mondrad Titland.

— Min onkel fortalte at Astrid gikk rundt i Bergen utkledd som negerprinsen og reklamerte for butikken. Butikken solgte varer av det finere slaget, og det var «finere folk» som mest handlet der, sier Bjørn Titland til bt.no.

Bt.no har fått flere innspill etter artikkelen om Negerprinsen.

— Prinsen er «kommet hem»

  • Det var utrolig vittig at denne historien skulle komme ut akkurat nå. For et par dager siden pakket jeg ut flyttelasset etter å ha ryddet ut huset etter min mor. Der fant jeg vår Negerprins. Jeg tror at den kom fra mine besteforeldre som bodde på Lillehammer, skriver Bente Ormset-Marchant til bt.no.

— Han var kalt Sambo i vår familie og det var alt jeg visste. Det var derfor utrolig morsomt å få vite historien bak. Gutten har jo "kommet hem" til Bergen nå.

SAMBO: Negerprinsen kan ha hatt mange navn i ulike familier. - I vår familie ble han kalt Sambo, skriver Bente Ormset-Marchant. FOTO: Bente Ormset-Marchant