Heldigvis er ikke høstferiene som de var på 80-tallet. Været er bedre, tv-kanalene flere, fritidstilbudet bredere og ungdommen mer oppfinnsom — i hvert fall hvis vi skal dømme ut fra BTs rundspørring blant høstferierende i bergenssolen.

Lesehest i sofa

I en gammel sofa på Fretex har ti år gamle Åsmund Lahm Helness slått seg ned med en stabel bøker. Mamma har tatt Åsmund med i butikken, og det synes han er helt OK.

— Mamma elsker Fretex, skjønner du. Vi har vært på biblioteket og lånt masse bøker. Nå har jeg nok til hele ferien, sier lesehesten som til daglig går i femte klasse på Nattland skole. Favorittbøkene heter Animorphis og handler om mennesker som kan gjøre seg om til dyr.

— Jeg leste en på skolebiblioteket, og nå er jeg helt hektet, sier Åsmund.

I morgen reiser han til Voss med mamma. Der skal han bygge hytte og leke sammen med den et år eldre fetteren.

— Og så går vi begge på Tae Kwon Doe, så jeg skal kanskje være med ham på trening. Det blir gøy.

Full strike i sentrum

RUNE NIELSEN

På Sentrum Bowling er 15 år gamle Liv Unni Stuhaug fra Førde og søsteren Gro Merete (26) klar for å slå i hjel et par timer. Liv Unni er på besøk hos storesøster i byen i høstferien, og synes slett ikke det er kjedelig i ferien.

— Vi har det kjekt. Går på kino og shopper og sånn, sier Liv Unni og ser storesøster slå ned alle kjeglene unntatt en i første slaget. Det blir tap 72-93, uten at det ødelegger feriestemningen.

— Dette er kjempefint. Jeg får truffet lillesøster og tar meg fri fra studiene på Handelshøyskolen i tre dager. En liten høstferie for meg også, sier Gro Merete.

Utenfor Bystasjonen sitter Torjus Hilstad (15) og Tommy Ohnsdal (nesten 15) med capsene langt bak og buksene lavt nede. De har reist på dagstur fra Aurland, der høstferien kan være ulidelig langdryg.

— I Aurland er det gørr. Vi må ta en bytur. Det er mye flere kule butikker her, og mer som skjer.

Hittil har det vært mest kikking i butikkene, men Torjus har planer om å kjøpe nytt snowboard før bussen tar ham hjem igjen. Men det er dyrt. 2500 kroner, minst.

— Da får jeg i hvert fall noe å gjøre i vinter.

Arams første høstferie

— Flott med høstferie, sier Aram Nauzad Fatih og smiler bredt.

15-åringen kom til Norge fra irakisk Kurdistan for et halvt år siden, men snakker allerede godt norsk. Nå opplever han sin første høstferie fra hverdagen på Gimle skole. Den første dagen tilbringes på Hovedbibliotekets musikkavdeling.

— Jeg hører på kurdisk, tyrkisk og arabisk musikk. De har veldig bra utvalg her, skryter Aram og viser de fem cd-ene med tyrkisk popmusikk.

— Ellers skal jeg bare være i byen og treffe venner. Det er fint med fri, ikke kjedelig i det hele tatt, sier Aram.

<b>KLAR FOR HØSTFERIE:</b> Femteklassingen Åsmund Lahm Helness vet hvordan man slår i hjel tiden mens mamma ser på klær. - Bare jeg har en bok, så kjeder jeg meg aldri, sier Åsmund.<p/>
FOTO: ODD MEHUS