— En kamerat og jeg oppdaget at det sto Smørsbru på appen fra yr.no da vi skulle sjekke været. Målestasjonen på Smørsbru var visstnok den nærmeste. Må si vi reagerte, det heter jo Smørsbroen i Bergen, sier Thorbjørn Kongshavn.

Han sendte av gårde en e-post til yr.no, der de henviste til Statens kartverk, som har forvaltningsansvaret for stedsnavn i Norge.

Nygårdsbru

Hos Statens kartverk får bt.no ved 13-tiden mandag bekreftet at Smørsbroen faktisk heter Smørsbru. Og broen vi kaller for Nygårdsbroen heter Nygaardsbru i deres register, som er basert på navn som Statens vegvesen opererer med.

— Jeg ser jo at Smørsbru er et rart navn for en bro midt i Bergen sentrum. Vanligvis bruker vi bestemt form på bronavn. Da dere ikke bruker a-endelser, vil jo Smørsbroen være det mest naturlige navnet, sier Oddmund Vestenfor, forvaltningsansvarlig for stedsnavn ved Statens kartverk i Sør-Norge.

— Flere broer i Bergen?

— Ja, dere sier vel Nygårdsbroen, men den heter faktisk Nygårdsbru, svarer Vestenfor.

En-endelse naturlig

To timer senere ringer vi tilbake. Vestenfor har en liten korrigering.

Broene vi kaller Smørsbroen og Nygårdsbroen het opprinnelig Smørsbru og Nygårdsbru inntil bt.no ringte i går. Nå har Vestenfor korrigert navnene til Smørs bru og Nygårds bru, altså i to ord.

— Det er mer korrekt, sier Vestenfor.

Han ppeker Smørsbroen og Nygårdsbroen er de naturlige navnene på de to broene som ligger innenfor Bergens gamle kommungrenser.