— Dette er helt overveldende. Ikke bare er det 70-årsdag, men i tillegg kommer en Rivertonpris – det hadde jeg aldri forestilt meg, sier forfatter Gunnar Staalesen på Varg Veums vegne.

"Den gylne revolver" deles årlig ut av Rivertonklubben til det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur.

Under feiringen av Varg Veums 70-årsdag i mandag kveld, ble detektiv Varg Veum tildelt æresprisen. Det er første gang at en fiktiv person har fått den høythengende prisen.

— Vi har aldri gjort det før, og jeg kan ikke tenke meg at vi vil gjøre det igjen. Varg Veum er som seriefigur og krimhelt i en særklasse i norsk litteratur, sier president Hans H. Skei i Rivertonklubben.

Stilles ut i baren

Han overrakte prisen for beste norske krim til Veums opphavsmann på under jubileumsfesten på Femte i Andre Bar på Strand hotell, to etasjer under Veums kontor i fjerde etasje. Revolveren skal få sin rettmessige plass i "Varg Veums hjørne" i baren.

— Vitsen er at prisen skal være en del av Varg Veums legacy. Jeg har forsikret meg om at det lages en monter den kan bli stilt ut i her, sier Skei om revolveren med forgylt skjefte.

Han er svært begeistret for Varg Veum som litterært fenomen.

— Veum er en direkte viderefører av amerikansk tradisjon, som man skulle trodd var umulig på norsk. Han har vært veldig vellykket i bøker, tegneserier og film. Han er blitt en selvstendig, egen karakter som har vokst etter hvert som han ble eldre til å bli en personlighet, sier Skei.

Kake og akevitt

Gunnar Staalesen har selv fått prisen to ganger.

— De to andre bruker jeg som brevvekt, smiler forfatteren.

— Da fikk jeg prisen for enkelte romaner. Varg Veum får den vel for en hel karriere som privatdetektiv, sier Staalesen.

På festen var Staalesens forlag Gyldendal var representert med syv-åtte personer. 70-årsjubilanten ble markert med kakespising og Zimmers akevitt, de edle dråpene den berømte detektiven vanligvis drakk.

Det var flere innslag med egenkomponerte Varg Veum-sanger og stev.

JUBILANT OG PRISVINNER: F.v. forfatter Gunnar Staalesen og Riverton-president Hans H. Skei med den gylne revolveren i Varg Veums hjørne på Strand hotell.
Klaudia Lech