Rett fra jobben til Voss — varme fiskekaker i luggen får gjøre nytten som middag. Det kribler og sitrer i kroppen gjennom alle tunnelene. Ikke over tanken på Voss, akkurat, men vi skal spille golf på den nye banen på Nedkvitne. Ai-ai!

«Ned til venstre ved Coop-en ved Skulestadmo, over broen og så rett frem,» lød kjøreanvisningen. Sprukken asfalt med grønt gress i midten. Svinger, bakker - opp og ned - nesten som i klassiske «hutaheiti», men så plutselig åpner det seg opp. Golfbanen! Bølgende, grønne gressflater ligger der langt fra tilfeldig - der det før var gårdsbruk. Det er en global besettelse som har nådd alpinbygden.

Vossing og bergenser

«Du vil vel prøvesvinge litt før vi går ut?»

Kraftige golfnever hilser velkommen. Hallstein Finne er formann i Voss Golfklubb. Arnulf Haukeland styreformann i eiendomsselskapet. Vossing og bergenser. En typisk konstellasjon for prosjektet. Det bergenske hyttefolket er et megamarked for golfsatsingen. Myrkdalen, Mjølfjell, Bavallen.

«Her er det lurt å holde litt til venstre ...»

Det er smart å lytte til gode, lokale tips første gang du er på en golfbane. Det har ikke vært operativ drift på Nedkvitne i mer enn ett år, men selve prosjektet har vært underveis i syv-åtte år. Du anlegger ikke et ny golfbane over natten, det er en lang prosess. Stundom også en smertefull prosess.

— Vi har sluppet smertene på Voss. Her har vært bred enighet om at dette trengte bygden. Både næringsliv, politikere og idrett har vært samstemte, forteller Hallstein som slår litt for langt til siden og må ut i «røffen» for å finne ballen. Han slår seg fint videre. Da er det verre med BTs utsendte. Jeg syntes jeg så Lønahorgi flire der oppe - 1412 meter over havet ...

Alternativer

Ildsjelene bak banen på Voss gjorde noe så originalt som å avertere i pressen etter områder. Fikk seks svar. Her var mange alternativer, ikke alle bygder har det slik. Nedkvitne/Hegle ble valgt ut. Den verdensberømte engelske golfarkitekten Jeremy Turner har designet. I august 2005 ble de første slagene slått, og ett år senere er det et velfungerende, irrgrønt anlegg som møter medlemmer, gjestespillere og nysgjerrige.

«Vær obs på elven som går like foran greenen!»

Golfere fra hele Vestlandet har for lengst testet banen. En ny bane er en magnet. Banen er morsom og krevende. Den gode golferen får like mange utfordringer som en litt rygskakk middelhavsfarer med kunstige hofter. Her er plass til alle kategorier. 250 medlemmer har innløst såkalte spillerrettigheter. Her er god plass til mange flere, opp mot 800.

— Vossingene har lang tradisjon i å hevde seg i individuelle idretter. Golf er likevel noe nytt. Dette er ikke som i Fana der det sto 1000 spillere klare da banen der ble åpnet. Vossingene må skoleres og innføres i en helt ny sport, forklarer Hallstein Finne som har sin bakgrunn fra alpinmiljøet.

— Gi oss noen år, så kommer det en toppgolfer fra Voss. Garantert. Dette er en idrettsbygd!

Hyttetomter

— Finansieringen er ordnet ved salg av hyttetomter. Vi disponerte 42 tomter, grunneierne 20. Halvparten av våre tomter er solgt, og inntektene derfra pløyes inn i golfanlegget, informerer Arnulf Haukeland som har hytte i nærheten fra før - nå leder han eiendomsselskapet.

— Vi har som mål å være gjeldfrie om tre-fire år. Ikke slå for langt til høyre der, da havner du i uføre ...

«Regnbyger i indre strøk» måtte selvfølgelig treffe oss akkurat der og da denne sjeldne godværssommeren. Solen inn på skrå fra Bavallen, regnet og naturen i grønn bunad er praktfulle kulisser. Skiferbruddet på Lemme med den karakteristiske markeringslinjen i fjellet er nærmeste nabo. Under store paraplyer og med regntøy for hånden er ikke én av golferne på banen inne på tanken om å gi seg. Regn er pytt-pytt for vestlendinger.

Like bak oss kommer «jentene våre». Konene er minst like ivrige som sine ektemenn. Golf er en av disse idrettene med særdeles høy trivsels-, par- og kompisfaktor. På Voss, som på Meland, i Fana, på Sveio, i Åsane - på enhver golfbane over hele verden. Voss har hatt en liten treningsbane før, med dette anlegget er golf blitt seriøs business i Kari Traa-bygden.

«Da har vi bare siste hullet igjen - opp mot klubbhuset. Frem med driveren!»

Kaffe i papp, hver sin Kvikk-Lunsj og havrekjeks i klubbhuset runder av en fin, våt ettermiddag i det grønneste grønne på Voss. 75 meter over havet. Nesten i himmelen, sånn opplevelsesmessig ...

Sævig Rune
Sævig Rune
Sævig Rune