— Då eg oppdaga at ein av tipp-tipp oldefedrane mine, Ole M. Bakke, hadde vært ordførar i Fjaler, tok eg ein sjanse og ringte til kommunen. Svært ofte har kommunekontorene portrettbilder av tidlegare ordførare på veggen, og eg traff blink.

Håndskrevet minnebok

Men - og her fikk Kenneth en virkelig overraskelse - en i kommuneadministrasjonen husket at de for 10-15 år siden fikk kopiert en håndskrevet bok av den gamle ordføreren. Her fortalte Ole M. Bakke om livet sitt fra barndommen frem til 1894.

Han ble født i 1816 og døde 1895. På 1700 og 1800-tallet var folk mye mer slektsbevisst enn i dag, og i boken nevner Ole M. Bakke slekt i fleng, også i tiden før kirkeboken for Holmedal ble påbegynt i 1755. Det sier seg selv at boken er et verdifullt dokument for bygdehistorikere og slektsgranskere. Det er ikke umulig at tilsvarende ligger stuet vekk rundt om på loft og i kjellere.

Felles aner

— Nå er det min tur til å gi deg ein overrasking. Eg ser at Peder Olssen Fristad som levde fra 1722-1795 er din tipp-tipp-tipp-tipp oldefar. Han står også på min aneliste. Det artige er at Peder og hans slekt blir omtalt i dagboken til Ole M. Bakke, for Peder O. Fristad var hans oldefar, ler Kenneth Bratland.