HILDE KRISTIN STRAND

Fire ganger den siste uken har man kunnet observere ham over Bergen.

Fridtjov Konglevoll (28) er egentlig vanlig filmfotograf. Men av og til tar han med seg kameraet opp i luften. Han sitter i en stol, har motoren festet på ryggen og et spesielt kamerastativ i seletøyet. Over ham henger skjermen. Slik ser han Bergen fra luften. Flyturene skjer tidlig om morgenen, eller sent om kvelden. Da er det minst vind. For mye vind ødelegger nemlig bildene.

— Jeg har flydd paraglider i åtte år. Motor begynte jeg med for fem år siden, sier Konglevoll.

— Sporten paragliding er uten motor, understreker han.

28-åringen flyr også hangglider, hopper tandem og jobber som instruktør. Til sammen har han over tusen timer i luften bak seg.

Spesiell tillatelse

Denne sommeren har Konglevoll gjort noen opptak for TV 2-programmet Farmen, i Sogndal. Fra Bergen har han foreløpig gjort noen prøveopptak. Det han har filmet skal kanskje brukes til vignetten til høstens episoder. Han har også filmet for en engelsk/norsk kinofilm, og vært videoansvarlig under Ekstremsportveko på Voss.

— Jeg sendte en demo til Strix, som produserer Farmen. På grunnlag av de erfaringene jeg har, har jeg fått dispensasjon til å prøvefilme for Farmen fra luften. Dette er et prøveprosjekt mellom Norsk Aero Klubb (NAK) og Luftfartstilsynet, sier Konglevoll.

Mopedlyd

Luftfilmingen er ikke noe levebrød. Konglevoll sier han stadig eksperimenterer med hva han kan få ut av det, og sammen med en ingeniør jobber han med en gyrostabilisator som skal gjøre filmingen enda stødigere.

— I forhold til å filme fra helikopter lager jeg mye mindre lyd. Jeg er kommet nært på både hjort og hare. De legger ikke merke til meg før jeg er like over dem, sier fotografen.

— Svingene mine er også mykere enn hva et helikopter kan få til, sier han.

Han sier motoren hans bråker omtrent som en moped eller lett motorsykkel. Å filme fra paraglider er dessuten billigere og mer miljøvennlig enn å bruke helikopter. En tank med bensin varer 15 mil, det vil si distansen Bergen-Voss-Bergen.

— Jeg kan slå av motoren i luften, og jeg lander alltid uten. Derfor kan jeg lande hvor som helst, sier Konglevoll, og forteller smilende at han både har landet i en hage på 50 m2 - og overrasket mennesker som solte seg uten klær. Det siste skjedde uten at kamera var på.

MOTOR PÅ RYGGEN: Fridtjov Konglevoll flyr over Bergen med motorisert paraglider. Kameraet styrer han med en joystick. Her over Nordhordlandsbrua. <p/> FOTO: BJØRN JOHANSEN
HØYT HENGER DE: - Sikkerhet er viktig, sier Fridtjov Konglevoll. - Når jeg flyr over vann bruker jeg flytejakke og har en båt som er klar til å plukke meg opp. Til nå har ikke motoren sviktet en eneste gang. <p/> FOTO: BJØRN JOHANSEN