GURO ISTAD

En gang var den kjent som en del av Norges travleste forretningsgate, Strandgaten. Det var på 1800-tallet. I 1885 åpnet Sundt sitt første varehus her. I nummer 59.

Gågaten med stor G er dessuten Bergens første gågate. Bilene som før kjørte i to retninger her, ble jaget vekk i 1971 da Gågaten ble åpnet med pomp og prakt.

Slitne fasader

Men det er ikke mye pomp og prakt igjen. Slitne fasader. Nedgått og tilfeldig lappet gatelegeme. Førsteinntrykket er heller trist. Men handlemulighetene er fremdeles her. I hvert fall etter antallet skilt å dømme. Gågaten svømmer i skilt.

Svømme gjør også Boba Fett. Gullfisken, som er oppkalt etter en Star Wars-skikkelse, har svømt rundt i bollen sin siden 1998, da kafeen Dromedar åpnet her.

— Du ser jo hvor stor og feit den er. Den er kjempelykkelig, smiler Rasmus Helgebostad.

Han har servert kaffe med hjerter og firkløvere og chili på Dromedar i to år nå. På den tiden synes han det har skjedd mye i Gågaten.

— Det er blitt mye bedre. Fortsatt er det noen med en sliten profil, men det har tatt seg opp, synes han.

— Hva ønsker du deg i Gågaten?

— At vi kunne flytte den nærmere sentrum. Eller kanskje ha et underjordisk rullebånd. Vi merker det godt når det er dårlig vær her, påpeker han.

Men hvis vi skal holde oss på overflaten, selv om det er vått der, ønsker kaffebartenderen seg:

— Noe mer à la Skostredet. Mer spesielle klesbutikker. Spesielle forretninger. Det er jo det som gir en gågate liv. Det skulle vært mer helhetlig, synes han.

Litt kjærlighet i posen

For her er ingen helhet, heller alt mellom himmel og jord; hvitevarer og elektriske artikler, sementblandere, dill og dall til «Max 20» og litt mer, spesialbutikk for gothere, luksussenger, sportsutstyr, fancy designregnfrakker, brukte bøker, sko, dristig undertøy for den kinkige eller humoristiske, delikatesser, tikkende takkende klokker, babyutstyr og dyner. Og en hel del mer.

Undertøyet i Gågaten er mer dristig enn de som selger det. Hos Beathe Uhse ville de ikke snakke med ekspedisjonen fra Bergens Tidende. Men fremmedfrykten har heldigvis ikke spredt seg til resten av gaten.

Stadig vekk åpner nye butikker her, og gamle forsvinner. I august i fjor åpnet Hennings Delikatesse, full av skinker, oster og andre fristelser.

Blant de gamle og mer etablerte er Lesehesten, som reklamerer med Donald Duck & Co for kun fire kroner. Butikken er full av nostalgi, med Hjerterevyen, Starlet, Boing og Tuppen & Lillemor fra 1979 i hyllene. Lettlest litteratur er stikkordene.

— Noen bytter og noen kjøper, forteller butikkansatt, Grethe Eliassen.

Bytte gjør ofte Karen Willanger, men i dag kjøper hun.

— Litt kjærlighet, sier hun og putter sin nye gamle roman ned i posen.

Willanger har bodd på Nordnes de siste 20 årene, men før jul flyttet hun herfra.

— Men når jeg er i byen er det denne veien jeg går, garanterer hun og forteller at før i tiden var det her strilene handlet når de kom til byen.

Men Willanger registrerer med en viss tristhet at det ofte dukker opp nye forretninger i Gågaten. Ikke fordi hun er imot de nye, men fordi det betyr at de gamle har måttet gi tapt.

— Det er jo trist at de som er her ikke klarer det, synes hun.

Mørke lyspunkt

Til tross for ulikhetene - forretningene i Gågaten har et godt forhold til hverandre.

— Vi har jo gaterabatt, opplyser Helge bostad på Dromedar.

— Nille liker at vi kommer og veksler til mynter. De får inn mange mynter, mens vi omtrent ikke får noen.

Godt mottatt ble også en ond tvilling for et par år siden.

— En livsstilsbutikk for gothere, metallfolk og rockabilly. For dem som ønsker mørke lyspunkt i hverdagen, smiler Tiina Berg hos Evil Twin.

Her kommer nok ikke fornemme fruer inn, nei. Eller?

— Jo da. Det var en middelaldrende dame fra Sandnes her og kjøpte en ballkjole. «Nå får jeg en ballkjole ingen andre i nabolaget har», sa hun. Det er mye søtt her, synes Berg.

Nå ja. Søtt og søtt. Det finnes liv mellom reklameskiltene, i hvert fall. Forskjellige liv. Sånn når man virkelig ser etter.

DEN GANG DA: I 1971 ble Gågaten offisielt åpnet som byens første i sitt slag. Og selvsagt var daværende politimester Carl Mentz Rynning-Tønnesen i spissen for det som var av pomp og prakt.<p/> FOTO: NN