JAN ARILD LARSEN

Hvor vokste du opp?

— På Nygård i Bergen sentrum. Den gang det var veldig langt mellom bilene, det krydde av unger og lekemuligheter, og rekorden på «ratter» i Strømgaten om vinteren var fra andedammen øverst i Nygårdsparken og ned til Frelsesarmeen.

Hvor ville du helst bodd? - Slik jeg kommer til å bo fra høsten. Fra september til mai i en ny leilighet i sentrum - fra mai til september i en herlig hytte ved vannkanten i Raunefjorden.

Hvor går søndagsturen? - Spørs på årstiden. Høst og vinter går vi helst i Ytrebygden, spesielt rundt Mynteviken som er en perle ved fjorden. Sommerstid liker jeg å gå opp Våkendalen - opp over Rundemanen og ned til byen. Når hele det bergenske panoramaet åpner seg for meg der oppe, med innseilingen og havnen - ja, da bruser det litt ekstra i bypatrioten. Hver gang! Skjønner du ka eg mener?

Favoritt utested? - Har to faktisk. Enhjørningen for fiskemåltider - og så Ole Bull på Hotel Norge. De dekker mine behov.

Hvor handler du klær? - I utlandet. Liker å reise, de siste årene har vi besøkt mange hovedsteder, og der finner jeg det jeg trenger.

De beste skillingsbollene? - Etter at Smith'en og Samuelsen ble nedlagt, så har vel ikke Baker Brun noe konkurranse, har de vel?

Ditt beste skoleminne? - Oi, den var'kje lett. Jeg har så mange gode minner, særlig innen idrett. Men jeg tror det må bli det året - 1961 - da jeg som 13-åring både ble folkeskolemester i fotball, og individuell skolemester i svømming. Da var jeg jysla kry!

Din bergenske favorittrett? - Igjen er det årstidene som avgjør, men la nå meg ta noe med fisk. Nytrukket torsk med gulrøtter og mandelpoteter er snadder - og så har jeg selvfølgelig laksen! Ovnsbakt, utbenet, vill-laks i safransaus - med multekrem til dessert. Får eg bruke ordet - vidunderlig!

Hvor er du medlem? - I 17.mai-komiteen, Sportsklubben Hardy, Turn & Idrettsforeningen Viking, og diverse bokklubber.

Hva samler du på? - Lider ikke av noen samlermani, men er flink til å ta vare på enkelte ting. Som for eksempel utklipp fra aviser over hele landet - om historiske-, biografiske- eller reisetemaer.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Jeg tror jeg må låne ett fra min gamle tante. Når hun ble betuttet over noe, så snakket hun alltid om «dånedimpen», som jeg syntes er helt herlig. For de uinnvidde - at man er besvimelsen nær over noe. Gamle tanter hadde det med slikt når de ble oppkavet...

Hva er du mest stolt over? To ting - 17.mai-feiringen i Bergen - selvfølgelig! - og gemyttet og lynnet til bergenserne. Da ser jeg bort fra det opplagte faktum at Bergen er en attraksjon i seg selv.

Hva ville du vist en turist? - Litt av hvert. Klassikerne som Bryggen, Torget og Torgallmenningen - vi skulle tatt turen innom Bergenhus og Håkonshallen som for mange pussig nok er «litt glemt», og så ville jeg vandret gjennom de pittoreske smauene på fjellsiden. En variert opplevelsespakke.

Hva er du minst stolt over? - Trafikk-kaoset i sentrum, og det dårlige gatelegemet mange steder. Har du gynget gjennom Håkonsgaten? Håper du hadde nyrebelte på deg! Rådhuset er vel heller ikke noen pryd for byen ...

Hva mangler Bergen? - Litt mer sol og varme hadde ikke skadet.

Hva savner du når du er på reise?

— Alt ved Bergen! Alt! Bergenserne, byen, folkelivet, væremåten, lynnet - alt! Det er gøy å reise, men ingenting slår å komme hem igjen ...

Det mest romantiske stedet? - Da må vi ut fra bykjernen - til breddene langs Raunefjorden - som hører til Bergen. Der finnes det en skjønn liten skjermet oase av en hageflekk med hytte på - dit jeg skal flytte ...

Ditt første kyss? - Under en konsert i Nygårdsparken på sekstitallet. Jeg tror vi stopper der!

Favorittbergenser? - Siden det nærmer seg hundreårsjubileet for unionsoppløsingen velger jeg meg Christian Michelsen - hovedarkitekten bak 7. junivedtaket i 1905.

Har du gått i buekorps? - Nei! Men på en eller annen måte har jeg alltid hatt et buekorps like i nærheten. Både gjennom mine 28 år i 17. mai-komiteen, og ikke minst da jeg som Hardy-gutt trente fotball på Møllaren. Da eksiserte Nygårds på Småleken, så buekorps er jeg fortrolig med - vær sikker!

Når var du på Stadion sist? - I fjor! På sekstende mai, men ikke spør meg kem Brann spilte mot.

Det flotteste byfjellet? - Rundemanen! Gi meg en varm sommerdag på Rundemanen på panoramautsikt. Praktfullt!

En god dag i Bergen? - Den beste dagen i Bergen er søttende mai. Når vi stiller i Dreggen om morgenen litt før syv, og jeg som formann i 17-mai-komiteen får ønske velkommen med «Atter er dagen opprunden» - vi tar «Nystemten» med morgenfriske stemmer - da har jeg en flott og stolt sitring i ryggraden. Så har vi hovedprosesjonen som er unik i Norge, du treffer feststemte mennesker - DA synes jeg at vi i Bergen har en unik dag. En juvel av en dag!

Ordfører for en dag? - Nå har vel ikke ordføreren særlig mye makt lenger, men jeg skulle i hvert fall sørget for at denne dagen kom de kommunale etatene sammen for å koordinere sine bevegelser og arbeider i byen. Alle involverte skulle blitt oppdatert på planene. Her har Bergen mye å gå på!

Bergen om 50 år? - Stadig en flott by å bo i - og å besøke. Bilfri Bryggen, trafikale problemer løst, renovert sentrum, flere åpne plasser - de som er i Bergen i 2054 vil ha det kjekt. Selvfølgelig!

<b>EN JUVEL:</b> En bergensk 17. mai er en juvel av en dag, mener Arild J. Larsen.
BJØRN DJUPVIK