• Jeg kommer neppe til å bruke Strax-huset på Damsgård, sier Johnny Emblem. I dag demonstrerte han mot flytting.

— Strax-huset er unikt. Jeg har prøvd litt av hvert av tilbud rundt om i Norge, men det er ingenting som har vært så bra. Her får du alle tilbud på ett sted, og slipper å løpe byen på kryss og tvers, sier LAR-pasient Johnny Emblem (46).

Han er en av brukerne som erinnom lavterskeltilbudet på Florida så godt som daglig.

Marsjerte I dag stilte han i første rekke da ansatte, brukere og samarbeidspartnere marsjerte gjennom byen fra Florida til rådhuset for å protestere mot byrådets plan om å flytte Strax over Puddefjordsbroen til Damsgårdsveien.

— Ja til Strax i sentrum, ropte demonstrantene da de kom frem til Rådhuset for å overlevere sitt opprop.

— Mener dere at dette er måten Bergen Kommune skal vise at brukerne blir tatt på alvor, møtt med respekt og hørt? Ved å plassere Strax-husets tjenester som skal være lett tilgjengelig – under en bro, i et industriområde, og for langt borte fra andre nødvendige samarbeidspartnere, skriver ansatte ved Strax-huset oppropet som kommunaldirektør Finn Strand tok imot oppropet på vegne av helsebyråd Hilde Onarheim.

Strand ønsket ikke å kommentere kravene fra demonstrantene.

Bekymret Johnny Emblem tror ikke han kommer til å bruke Strax-huset like flittig hvis det flyttes dit byrådet ønsker.

— Jeg tror ikke jeg hadde giddet å gå over broen bare for å stikke innom og slå av en prat, slik jeg gjør i dag. Jeg tror ikke de som styrer helt forstår hva de gjør, sier han.

Tillitsvalgt Anders Eriksen er bekymret for de brukerne som er i enda vanskeligere livssituasjoner enn Emblem.

— Vi deler ut fem hundre tusen sprøyter og kanyler i året, og får 78 prosent i retur. Hvis dette blir mindre tilgjengelig for brukerne, frykter vi spredning av hepatitt og HIV, blant annet. Brukerne vil også trolig være mye sykere før de velger å oppsøke oss, sier han.

I tillegg er han redd overdoseofre vil få mindre hjelp.

— Det kommer ofte brukere til oss med andre brukere som trenger overdosetilsyn. Det vil være mye vanskeligere for dem å hjelpe hverandre helt over Puddefjordsbroen etter en overdose, sier Eriksen.

Også det tette samarbeidet med legevakten og tannlegevakten, dit ansatte ofte følger brukere, kan bli skadelidende, tror Eriksen.

De ansatte ved lavterskeltilbudet for rusavhengige ble i går informert om byrådets avgjørelse om å forsøke å få leid lokaler til Strax-huset i Damsgårdsveien.

— Vi ble ganske sjokkerte, vi klarer ikke å forstå hvordan de har kommet til denne beslutningen, sier Eriksen.

Syv ja De ansatte ved Strax-huset har vært tatt med på råd i prosessen med å finne nye lokaler når de til neste år må ut fra dagens lokaler på Florida.

— Vi har sagt ja til syv ulike alternativer, blant annet i Strømgaten og på Engen. Men vi har sagt nei til Damsgård. Vi føler våre faglige vurderinger på vegne av brukerne ikke er blitt tatt hensyn til, sier Eriksen.

- Hvor ville du heller flyttet?

— Jeg tror bare jeg vil si det slik at vi er imot Damsgård, og det finnes mange bedre alternativer.

Demonstrantene ønsket helst å overlevere oppropet sitt til byrådsleder Monica Mæland, men hun hadde ikke tid til å ta imot dem i dag.

— Det er en demokratisk rett å uttale seg om ting man mener, men fra byrådets side ønsker vi ikke å delta i en lokaliseringsdebatt før vi har fått en sak til behandling som er politisk og faglig vurdert, sier Mæland.

Hun tror det vil komme sterke reaksjoner uansett hva den endelige konklusjonen blir.

— Det må vi som politikere tåle. De fleste lokaliseringer har både fordeler og ulemper. Dette er en type tiltak som få ønsker som nabo, så det er en krevende avgjørelse, sier hun.

Hva mener du om plasseringen av Strax-huset? Si din mening!