ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Utstyrt med plakater og løpesedler hadde tre aktivister fra Norges Miljøvernforbund tatt oppstilling utenfor Rema-butikken på Nedre Korskirkeallmenning i Bergen sentrum. «Se andre steder, her finnes ingen økogleder», var ordlyden på en av plakatene.

Årsaken til aksjonen er at Rema 1000 kommer dårligst ut av de store matvarekjedene når det gjelder vilje til å satse på økologiske matvarer. Miljøvernforbundet aksjonerte også utenfor butikklokaler i andre byer.

I Bergen var det tydelig at kundene syntes det var viktigere å få unnagjort fredagshandelen enn å la seg overbevise av økoargumenter og boikott-oppfordring. Noen lyttet til aktivistene, andre passerte fnysende forbi miljøvernerne og inn i butikken.

Men aksjonsleder Jan-Hugo Golten har ikke tenkt å gi opp kampen.

— Etterspørselen etter økologiske varer er økende. Folk er interessert, men produktene må være tilgjengelige i butikkene. Rema 1000 er verstingen. Kjeden begrunner sin linje med at de ikke har plass til økologiske produkter i butikkhyllene. Det holder ikke. Dette handler om å sikre folk skikkelig matkvalitet og trygg mat, sier Golten.

— Men økomaten er jo dyrere?

— Vi mener at de konvensjonelle matvarene i Norge er 15-20 prosent for billig. Disse prosentene utgjør miljøkostnadene ved dagens produksjon. Folk flest har råd til å betale mer for maten. Vi bruker jo langt mindre av inntekten vår på dagligvarer i dag enn for noen år siden, mener Jan-Hugo Golten.

BOIKOTT-AKSJON: Paul Drægebø fra Norges Miljøvernforbund forsøker å overbevise en Rema 1000-kunde om å boikotte matvarekjeden, men uten å lykkes. (FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN)