Budsjettet for neste år, som i går gikk i trykken, kommer neppe til å gjøre smertene mindre.

Fordøyelsesbesvær

Byrådet måtte etter bystyremøtet i går ta med seg hjem et varsel om mistillit fra SV. Om en måned blir det avgjort om et flertall i bystyret har tillit til byrådet og om kuttene skal gjennomføres slik de er igangsatt.

— Det er ikke så veldig oppsiktsvekkende at folk ikke stiller seg i kø for å støtte oss. Ingen har lyst til å gjennomføre upopulære ting, sier finansbyråd Trond Tystad (Ap).

Før han kom til bystyremøtet i går hadde han levert neste års budsjett til trykking. Den som tror pengene vil flyte i striere strømmer til neste år, må tro om igjen. For mens bystyret har strevet med å fordøye kuttpakken fra i sommer, har byrådet forberedt et meget stramt budsjett.

— Det blir et budsjett uten forhandlingsreserver. Vi har en økonomisk situasjon som må mane til nøkternhet, sier Tystad.

Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen føler seg slett ikke trygg på at hun politisk overlever høstens turbulens.

— Nei, det er ikke godt å si hvordan det går, sier Strøm-Erichsen til BT.

I går fikk hun overlevert en kaklende lekestruts av de rundt 300 demonstrantene utenfor rådhuset.

— Arbeiderpartiet stikker hodet i sanden uten å ville se hvor hardt kuttene rammer skolen, sa foreldreaktivist Jorge Dahl.

- Stans opp og tenk

De omdiskuterte nedskjæringene fra i sommer sto ikke på bystyrets dagsorden i går. Byrådet har ennå ikke fått systematisert rapportene som er kommet fra bydelene om konsekvensene kuttene får. Først til møtet den 14. oktober vil en slik oversikt være klar. SV, RV og Venstre mente det var uansvarlig å vente en måned til og ville legge hele kuttpakken på is inntil konsekvensene var klare.

— Vi har sett kraftige markeringer fra foreldrene, og fire bydeler har sendt budsjettkuttene i retur. Vi mener det er viktig å ta disse sterke signalene på alvor og i dag behandle en sak om konsekvensene, oppfordret Ragnhild Hedemann (SV).

Hun varslet samtidig at dersom bystyreflertallet sa nei til å diskutere kuttsaken på møtet i går, fremmet partiet mistillitsforslag mot byrådet.

— Man bør stanse opp å tenke i stedet for å ture frem, anbefalte Venstres Geir Kjell Andersland. Men de tre partiene fikk bare støtte fra pensjonisten og Fremskrittspartiet. Støtten fra Liv Røssland i Frp var nokså lunken.

ý Vi kan endelig behandle en slik sak, men jeg føler at vi ikke har en sak å behandle, sa Røssland.

- Spill for galleriet

Både i Høyre og Frp vekket varslet om mistillit og SVs hardkjør åpenbar irritasjon. SV presenterte det først midt under demonstrasjonen i forkant av bystyremøtet.

— Dette var til ære for galleriet og er unfair play. Vi hadde håpet å få en sak der byrådet gikk grundig gjennom konsekvensene av kuttprosessen til dette bystyremøtet. Men vi har akseptert at vi ikke kan få en slik sak før i oktober. Det er greit, for vi ønsker en sak som er basert på mer enn det vi har lest i avisen, sier Monica Mæland (Høyre).

Hun har selv vært blant de fremste til å kritisere byrådet for ikke å ha skjermet eldre og barn. Hun utelukker derfor ikke at Høyre kan komme til å støtte mistillitsforslaget når det behandles.

— Jeg utelukker ingenting, sier Mæland.

Ikke helt fornøyd

I samtaler med Bergens Tidende utelukket ikke byrådsleder og finansbyråden at det kan være aktuelt å se på noen av kravene til innsparinger.

— Jeg blir litt betenkt over at skolene i Bergen fremstilles å være i krise. Bergen er den storbyen som bruker mest penger per elev. Nedskjæringene har riktignok vært vanskelige, fordi skolene har hatt så liten tid på seg, sier Strøm-Erichsen.

— Hvis skolene kvier seg for å røre personalressursen kan selvsagt utslagene bli utrolig dramatiske, sier Tystad. Han karakteriserer det som påfallende at lærere i vår advarte mot å kutte i skoleadministrasjonen, men nå stiller seg på elevenes side og oppretter krisetelefon.

Byrådet lar det skinne klart igjennom at ikke alle sparetiltakene er like populære.

— Det skulle være mulig å gjennomføre dem uten å ta blyanter og blokkfløyter fra elevene, sier Strøm-Erichsen.