— Vår hund ble syk og måtte på smådyrvakten tre ganger på en uke. Noen dager etter hun kom hjem, leste jeg at den skulle legges ned. Da måtte jeg gjøre noe, sier initiativtaker til demonstrasjonen, Vilde Wathne.

Frem til 1. juli i år har flere storbyområder, deriblant Bergen, fått ekstra tilskudd for å ha en ekstra veterinær på vakt. Ni smådyrvakter har delt på å gå i turnus, slik at det var mulig å få medisinsk hjelp også etter kontortid. Fra 1. oktober la smådyrklinikkene ned smådyrvakten.

Avgjørelsen høstet mange reaksjoner, blant annet gikk Dag Heine Bjørndal til det skritt å anmelde kommunen for det han mente var et klart lovbrudd. Dagen etter sendte byråd for kultur, næring, idrett og kirke, Helge Stormoen, ut en pressemelding om at Bergen kommune tar på seg å holde smådyrvakten i drift frem til 1. november i år.

Over 1000 påmeldte

Wathne la ut arrangementet på Facebook, og før søndagens demonstrasjon var det over 1000 påmeldte til demonstrasjonen, som startet utenfor Rådhuset, før de gikk rundt Smålungeren, og endte opp utenfor Gulating Lagmannsrett.

— Det er søndag i dag, og det er kanskje ikke så mange politikere på jobb. Har dere fått noe respons?

— Vi er jo på jobb når politikerne er på jobb, og da kan vi ikke være her. Det er dumt, men vi har konkludert med at det er bedre at mange stiller opp og viser at de bryr seg, sier Wathne.

EN HUND FOR DEMONSTRASJONER: Hunden til initiativtaker Vilde Wathne var med på søndagens demonstrasjon.
Guro H. Bergesen
DEMONSTRERER: Tobias Olai Eide og Madelein Kvalvågsnes deltok i søndagens demonstrasjon.
Guro H. Bergesen

— Jeg har invitert politikere på e-post, men det ser ikke ut til at de har kommet seg opp av sengen ennå.

Hun har tatt bilder av demonstrasjonen, og håper mange deler bildene, slik at politikerne kan «se hva slags dritt de har stelt i stand».

- Hun hadde vært død

Madelein Kvalvågnes (19), og Tobias Olai Eide (21) var blant de fremmøtte på demonstrasjon mot nedleggelse av smådyrlegevakten.

— Min katt hadde vært død uten døgnåpen veterinærvakt. Det er et veldig viktig tilbud, vi må kunne få tak i øyeblikkelig hjelp, sier Kvalvågnes.

Da katten hennes Isas ble syk, var smådyrlegevakten redningen.

— Han fikk ikke puste, og trengte hjelp med en gang. Dyrelegen sov på gulvet med katten hele natten, og han overlevde.

Mener byrådet ikke bryr seg om dyrerettigheter

Miljøpartiet De Grønne-politiker, Sondre Båtstrand, skulle holde apell på demonstrasjonen, men ble forhindret på grunn av at de manglet megafon.

— Det er titusener av hunder og katter i Bergen, og det er naturlig at noen av disse blir syke utenfor kontortid. Det er snakk om småpenger i et budsjett på mange milliarder, sier Båtstrand.

Han mener byrådet i Bergen har vist en tendens til å ikke bry seg om dyrene.

— Jeg har selv en katt, og jeg ville blitt helt fortvilet om den ble syk og ikke fikk hjelp, sier han.

— Det er på tide at dyr blir tatt på alvor i politikken. Mange mennesker er glad i dyr, og vi har krav på et anstendig tilbud.

Kommunen jobber med løsning

Byråd for kultur, næring, idrett og kirke, Helge Stormoen, sa tidligere denne måneden til BT at kommunen jobber med å finne en permanent løsning for smådyrvakten. Bergen kommune har i denne omgang vedtatt å støtte tilbudet frem til 1. november.

Stormoen sa da at kommunen har kommet i en skvis.

— På en side så tenker jeg at disse næringsaktørene skal kunne drive uten støtte. Samtidig kan vi ikke ha det slik at dyr lider. Når vi ikke klarer å komme frem til løsning med aktørene eller med omegnskommunene dette også gjelder, ble det nå Bergen kommune som måtte ta denne regningen i første omgang, sier Stormoen.

Han håper at de kommer frem til en god løsning innen fristen. Smådyrvakten opererer i seks kommuner. Ifølge Stormoen har fire kommuner vært helt i mot å skulle støtte smådyrvakten.

— Nå blir det flere møter med både klinikkene og de andre kommuene, så får vi se hva løsningen blir. I alt vil det koste 1.3 millioner å drifte vakten. Fordelt på alle kommunene er ikke dette så mye. Jeg mener Bergen har måttet stå i denne støyten litt alene. Det er forståelig siden vi er størst, men samtidig er dette et felles ansvar å få en ordning på, sier han.

- HANDLER OM DYRERETTIGHETER: Elisabeth Berg (31) og Sunniva Tangye (15) gikk i demonstrasjonstog søndag ettermiddag. Det ville vært tragisk om dyr i Bergen mister smådyrvakten, mener de to. - Det handler bare om å spare penger. Men de glemmer at dyr har rettigheter de òg, sier Tangye.
Odd E. Nerbø
SØNDAGSDEMONSTRASJON: Flere hundre mennesker var søndag møtt opp for å demonstrere mot nedleggelse av smådyrvakten. Fra 1. november i år er fremtiden til hjelpetilbudet ukjent.
Odd E. Nerbø