KRISTINE HOLMELID

ESPEN TJERSLAND

KARI PEDERSEN

I fjor ble det åtte færre lærere i Askøy-skolen, mens elevtallet steg med 160.

— Det har blitt kuttet i årevis, nå går det ikke lenger. Elevene blir skadelidende og får ikke den oppfølging og undervisning de har krav på, sier Frode Wollberg, nestleder i Utdanningsforbundet, Askøy og hovedtillitsvalgt for lærerne.

I dag skal foreldre og lærere i grunnskolen demonstrere før formannskapsmøtet der kutt i undervisningsbudsjettet for neste år er ett av temaene. Lærere i videregående skole stiller også i solidaritet med kollegene sine, og går i fakkeltog til rådhuset.

— Vi vil at politikerne skal tenke seg godt om før de eventuelt gjør noe som elevene må lide for, sier Wollberg.

5,5 millioner kroner mener rådmannen det må kuttes innen undervisningssektoren. 16 desember skal kommunestyret avgjøre saken.

— Askøy har som mål at hver enkelt elev skal få undervisning som er tilpasset dem. Enkelte steder er det 25 elever pr. lærer på første trinn. Da skal vedkommende lærer både undervise og knytte skolisser, sier Wollberg.

— De skolene som lar to lærere undervise på første trinn, må ta fra de større elevene. Det blir en ond sirkel, sier Wollberg.

Ramsøy skole legges ned

Komité for oppvekst- og kultur gikk under et møte i går kveld inn for å legge ned Ramsøy skole fra 1. januar 2005. Saken skal avgjøres av kommunestyret i desember.

14 elever blir rammet av nedleggelsen. Disse vil bli overført til Hanøy skole.

— Det var ikke mye diskusjon om denne saken, sier Wollberg, som deltok på gårsdagens møte.

Han er mer bekymret for tilbudet til de svakeste elevene.

— Det er ikke penger til ekstraundervisning og tilpasset opplæring. Svake elever vil falle igjennom og bli tapere, sier Wollberg.

Rådmann Per Edvard Hillestad mener det er mulig å gjennomføre kutt i skolesektoren uten at standarden blir svekket.

— Vi har en oppgave å gjøre, og utfordringen er å håndtere et totalbudsjett Men målet er at dette ikke skal gå ut over elevene, sier Hillestad.

— Kommer skoleskyssen til å bli rammet?

— Jeg har foreslått at skoleskyssen blir vurdert redusert, sier Hillestad.

Budsjettet i boks

— Vi har brukt høvel og skarpere lut. Det tøffeste budsjettet jeg har forhandlet frem i min tid som lokalpolitiker.

Slik karakteriserer Askøys varaordfører Åge Rosnes (SV) budsjettavtalen som samarbeidspartiene AP, KrF og SV presenterer i formannskapet i dag.

I utgangspunktet manglet det 31 millioner kroner for å balansere budsjettet. Ansatte innen pleie- og omsorg blir pålagt fem millioner i innsparinger. Ledende personell må i større grad ut i pleie, og stillinger blir holdt ledige.

På investeringsbudsjettet holdes fremdriften. Tveit, Erdal og Kleppe skoler er noenlunde i rute og til Hop er det satt av penger i 2006 og 2008.