Dersom ikke norske ungdommer fikk lov til å snakke fritt, hva ville de da ønske at de kunne si? Det var oppgaven ti skoleklasser i Bergen fikk for en måned siden.

Torsdag i forrige uke var klasse 9.1 og 9.2 ved Lynghaugen skole samlet for å diskutere hvordan deres banner på Sundt-bygget skal se ut. Ine Haneferd fra reklamebyrået Artic hadde med seg fire forslag til klassen.

– Vi i reklamebyrået har forsøkt å visualisere det dere i klassen har ønsket å ytre, forklarer Haneferd.

«Vi vil ha mer av alt»

Det er andre gang hun er i klassen. Første gang var hun der for å høre med elevene hvilket budskap de ønsket å formidle på en banner som er ni meter lang, og dermed stor nok til at alle som går over Torgallmenningen kan se den. I begynnelsen ble både seriøse og useriøse forslag diskutert. Noen foreslo: «Vi vil ha mer av alt». Andre foreslo: «Lavere pris på cola», eller «Nynorsk ut av skolen».

Til slutt kom klassen frem til at de ville benytte anledningen til å si noe viktig, og de endte opp med å velge fire ulike budskap: «Din stemme skal ikke i fengsel», «Du har rett til å si det andre ikke vil høre», «Slipp meningene fri» og «Pressen lyver også». Siden da har reklamebyrået arbeidet med å illustrere budskapet, og denne dagen får elevene se resultatet. Forslagene til plakater rulles ut på tavlen, og nå skal de bestemme seg for ett av dem.

– Hvilken av disser plakatene representerer det dere vil si til alle i Bergen? Hvilken banner ville fenget dere selv om dere så den på Sundt-bygget, spør Haneferd elevene.

Noen av elevene er mest opptatt av teksten som skal stå på plakaten, mens andre bryr seg mer om hvilke bilder eller farger som skal brukes på den.

– Jeg synes plakaten hvor det står «Pressen lyver også» ser litt kjedelig ut, sier Sindre S. Erichsen, som er elev i klassen.

– Dette er bare et utkast. Vi kommer til å jobbe videre med den og kan lage en fin bakgrunn til teksten i for eksempel knallrosa eller grønn, om dere bestemmer dere for dette budskapet, sier Haneferd.

Spark til pressen

Hun synes budskapet om pressen er interessant.

– Sist snakket vi om at pressen ofte går for langt bare for å selge flere aviser og skjuler seg bak retten til ytringsfriheten. Dette utsagnet deres blir dermed et spark i magen til pressen under Mediedagene, sier Haneferd.

Til sist har de avstemming i klassen og «Pressen lyver også» vinner med en stemme over «Din stemme skal ikke i fengsel».

– Jeg er veldig skuffet over resultatet. Jeg stemte på «Din stemme skal ikke i fengsel». Jeg synes den var mye bedre, sier elev Sevcan Erpolat.

– Vi kan kanskje si at ytringsfriheten vant, siden vi hadde avstemming, sier lærer Johanne Jordal for å oppmuntre henne.

Utstillingen er et resultat av at Nordiske Mediedager ønsker et økt fokus på ungdom under årets festival. Den er et samarbeid med Avis i skolen og Raftohuset. Utstillingen skal henge på Sundt-bygget i til og med søndag.