Bak nyhetene: Pål A. Mæland er journalist i BT

— ER DET DETTE som er demokrati? Da synes jeg det var bedre under Saddam.

Replikken er humoristisk ment, og egentlig ganske forståelig. For blant gjengen med unggutter fra irakisk Kurdistan, Bosnia og afrikanske land må de siste fem timene ha fortonet seg som tortur.

Les: Payan tapte kampen

KLOKKEN NÆRMER SEG midnatt fredag kveld. Luften blant de 300 i rådhuskantinen har for lengst passert helsefarlig.

Et årsmøte i et lokallag i SV kan være drepende kjedelig selv for en som er politisk interessert, har en god stol, avis og noe å gumle på. Når man er fullstendig uinteressert i debatten «om den generelle politiske situasjon» eller valgene til nye vedtekter, og i tillegg er tvunget til å stå i fem timer, uten mat eller drikke, er det egentlig utrolig at man holder ut.

Les: - Jeg har ledet kampanjen for Payan

BEDRE BLIR DET IKKE av de ulike avstemningene gang på gang må tas på nytt. Flere stemmer på begge alternativene, og det stakkars tellekorpset mister oversikten.

  • De klarer ikke å telle oss. Vi brune ser sikkert helt like ut for dem, ler en i gjengen.

Integreringspartiet SV er utsatt for et såkalt «innvandrerkupp». Og plutselig er ikke integreringen like fremtredende lenger. Som på nominasjonsmøtet i Oslo SV før jul, da Akhtar Chaudhry og Heikki Holmås kjempet om stortingsplass, går det et fargeskille i salen.

På de fremste radene sitter det nesten bare etniske nordmenn, partiveteraner og Sosialistisk Ungdom. Lenger bak kommer de kurdiske familiene, eldre menn og kvinner i sjal. Bakerst sitter og står de unge innvandrerne, med boblejakker og gelé i håret.

  • Vi er her for å støtte Amir. Han er en venn av Palestina, sier en.

Hva det gjør resten av SV til, fikk vi aldri vite.

Les: Miljeteig kan bli tilskuer

ANALOGIEN DUKKER OPP igjen under kaoset når alle skal forklares hvordan det skriftlige valget skal foregå. Sekretariatet bestemmer at de som støtter flertallet i valgkomiteen, det vil si listen med etniske nordmenn, skal skrive «F» på stemmeseddelen. De som støtter Payan-fløyen, skriver «M» for mindretall.

Amir Payan oversetter selv til kurdisk. Deretter spretter en annen mann opp og skal tolke på arabisk. Han avslutter tolkningen med å rope ut noe som høres ut som «M! M! M!».

Det får flere i SU-delegasjonen til å reagere. De vil kreve en protokolltilførsel om uregelmessig oppførsel. Dessuten reagerer de senere på at Amir Payan selv står ved inngangen til «stemmelokalet» i gangen.

Der er forvirringen fortsatt stor. En av ungguttene, som snakker flytende norsk, gjør det enkelt når han skal forklare prosedyren til en usikker landsmann:

  • F er Israel. M er Palestina.

Les: SV-ungdom mobiliserer

Frank Aarebrot: - Masseverving er bra.

ENKELTE HOLDER IKKE UT. Da årsmøtets mange prosedyrer endelig er unnagjort, og valget som alle har kommet for kan begynne, har 28 av 287 stemmeberettigede forlatt salen.

Uthalingen av valget fører dermed til at Payan ikke lykkes med kuppet sitt. På begynnelsen av kvelden hadde han trolig flertall i salen. Ved midnatt er det vippet andre veien, og Payan taper med syv stemmer.

  • Det var synd det tok så lang tid. Men jeg vil ikke beskylde noen for å hale ut tiden med vilje, sier Payan etterpå.

De aller fleste som går før tiden har utenlandsk opprinnelse. Enkelte krøller sammen delegatskiltet sitt og rister på hodet.

Trolig har både SV og norsk politikk sett dem for siste gang.

MISLYKKES: Amir Payan og hans støttespillere hadde mobilisert kraftig i innvandrermiljøene før fredagens årsmøte i Bergen SV. Men da det langt om lenge dro seg til valg, hadde enkelte av Payans tilhengere forlatt salen i frustrasjon. Det avgjorde valget. FOTO: ODD MEHUS
Odd Mehus