SUN HEIDI SÆBØ

Det er ikke noe fredelig fredagstaffel i kantinen denne dagen. Til lyden av dundrende technomusikk står fem sykepleierstudenter og deler ut «overraskelsesposer» til skoleelevene. I posen ligger det en informasjonsbrosjyre om klamydia og selvsagt en kondom.

— Det er viktig at informasjonen kommer ut til ungdommen der de er, for de er ikke alltid så flinke til å oppsøke den, sier Tale Maria Krohn Olowo (25), spontanutnevnt talskvinne for den lille aksjonen.

Blomster, bier og humor

— Vi ønsker å ha en positiv, humoristisk tilnærming, sier Tale, og peker på plakater de selv har tegnet av blomster og bier. Hun mener informasjonskampanjer rettet mot ungdom altfor ofte preges av skremselspropaganda.

— Vårt mål er å få de unge til å teste seg, da er det viktig at vi forteller dem at det er enkelt å teste seg og enkelt å få behandling mot klamydia, sier Anne-Merethe Bjørge, en av de andre sykepleierstudentene.

Tror ikke det hjelper

Klamydia og kondom setter sitt preg på atmosfæren. Lange blikk og ertende kommentarer sendes på kryss og tvers i kantinen. Ved et av bordene sitter Marie Polden (16) og Ida Marie Nyborg (16). De syntes det er fint at de får informasjon om smittefare og bruk av kondom, men de er usikre på om det kommer til å hjelpe.

— Det er nok mange som tenker: «Det

skjer ikke meg» eller «bare denne ene gangen», og derfor lar være å bruke kondom, sier Ida Marie.