I hvert fall har lotto-dramaet som har utspilt seg i Haugesund de to siste ukene, vært alt annet enn sprettende champagnekorker og pur jubel. Lottogevinsten på over 4,9 millioner har i stedet for ført til en bitter millionkrangel mellom fem arbeidskolleger.

Den hissige pengekrangelen har vært det store samtaleemnet på arbeidsplasser, rundt middagsbord og på benkene i gågaten. Men luksusproblemet måtte helt til rettssalen for å bli løst.

LØRDAG 13. JULI, noen minutter før klokken 20.00. Informasjonsrådgiver Bjørn Takle i Norsk Tipping slår et telefonnummer i Karmsund, like utenfor Haugesund. Når den 31 år gamle barnefaren Einar Morgan Utne løfter av telefonrøret, kan Takle fortelle at femukerskupongen som rogalendingen leverte inn forrige lørdag, har tatt storeslem. Sveiseren fra Hydro Marine Aluminium i Karmsund har vunnet fire millioner nihundreogellevetusen firehundreogsyttifem kroner. Men årets 107. norske lottomillionær har vanskeligheter for å tro at det er sant.

— Først tror han meg ikke, sier Takle.

— Det er det de færreste som gjør. Så blir han utrolig glad, helt skjelven. Det er ganske artig å ringe til folk som vinner, sier Takle.

— Vinneren forteller at det er et tippelag fra arbeidsplassen som har vunnet. Selv syntes han det er helt utrolig å vinne nær en million kroner.

Allerede påfølgende mandag står 4.911.475 kroner på Utnes konto i Skudenes & Aakra Sparebank. Men så ombestemmer Utne seg. Han vil ha alle pengene selv. Ingen av de andre har nemlig betalt sin del av innsatsen.

RESTEN AV TIPPELAGET er alt annet enn enige med sveiseren. Dermed oppsøker administrasjonssekretær Herdis Fredrikke Mo (53), ingeniør Tor Storesund (39), sivilingeniør Kristin Mørch (34) og produksjonsleder Einar Færaas (53) advokat for å riste ut sin andel av kjempegevinsten. Tippesjef Utne svarer med samme mynt.

Ikke de beste forutsetninger for et godt arbeidsmiljø, akkurat. Særlig ikke når millionkrangelen kommer like etter at Hydro Marine Aluminium har måttet kvitte seg med en tredel av arbeidsstokken.

Utne tilbyr de fire et sjusifret beløp. Dette blir blankt avvist. Dermed ender dramaet som en haugesundsk utgave av «Lov og rett i L.A.».

KARMSUND TINGRETT. Klokken er 09.30, torsdag denne uken. De fire Hydro-kollegaene har satt seg sammen med sin advokat Odd Arild Helland, når Einar Utne og advokat Bjørn O. Vikse kommer inn. Den mørkhårete, høyreiste sveiseren sitter seg på andre siden av rommet og prøver seg på et nervøst smil. De fire arbeidskameratene på andre siden stirrer olmt tilbake. Hvis blikk kunne drepe hadde Utne vært lite verdt nå.

Det er ingen tvil om at det er Einar Utne som er ankermannen i tippelaget. Det er han som tar seg av absolutt alt. Også ved tidligere anledninger har de fire vært slepphendte med betalingen. Ingen av dem har i sine villeste fantasier trodd at 4,9 millioner skulle komme flagrende. Dermed er alt som heter muntlige og skriftlige avtaler helt fraværende. Det hele er en delikat juridisk suppe uten faste holdepunkter.

Det ferske tippelaget går ikke lenger tilbake enn til mars i år. Sveiseren går svanger med et tippesystem, men vil ikke betale femukerskupongen på 675 kroner alene. Han shopper rundt på arbeidsplassen, og fire kolleger slår til.

Etter to vekslepengepremier på henholdsvis 45 og 205 kroner, slår tallkombinasjonen 5, 9, 13, 18, 20, 21 og 28 inn.

Tippelagets faste kupong.

Hadde det bare ikke vært for at Utne er på ferie når han leverer inn kupongen lørdag 6. juli. Ikke én av de fire kollegaene har gitt ham penger til spillerunden, og dermed bestemmer Utne seg for å betale hele innsatsen selv.

PÅ REMA 1000-BUTIKKEN på industriområdet Raglamyr er de ildrøde plakatene allerede på plass. De som roper at «Hurra!!! En av mine kunder er blitt Lotto-millionær!». Det var her sveiseren leverte inn den gylne kupongen lørdag for tre uker siden.

— Alle har hørt om det, alle snakker om det. Og alle har sin egen mening om hva de burde gjort, sier tippekioskdame Mary Ann Bratvold (20) mens hun travelt ekspederer rushet av tippekåte.

— Tippelaget var jo bare noen måneder gammelt, og «vinneren» har måttet purre flere ganger. Da synes jeg han burde fått beholde pengene, sier Bratvold.

— Så du ville beholdt pengene hvis det var deg som vant?

— Hvis jeg vant sammen med noen som jeg jobbet med, ville jeg delt. Jaja, det er lett for meg å si, smiler hun.

— Men uansett er det trist at man må gå så langt som til retten for å ordne opp, sier Bratvold. Over hodet hennes henger et gigantskilt med teksten «de smarte sparer tusener». Det er ikke fritt for å tenke at landets mest omtalte lottovinnere også hadde spart temmelig mange tusen hvis de bare hadde klart å ordne opp uten å hyre inn dyr advokathjelp.

TILBAKE I KARMSUND TINGRETT. Etter halvannen time med dårlig luft, spissfindig advokatsnakk og anmodning om at retten tar arrest i 3,9 millioner, nærmer det seg lunsjpause.

Men først har tingrettsdommer Per Annstein Aarvik noe på hjertet. Noe ikke-juridisk. At det hadde vært fint om begge parter oppførte seg litt rundere i kantene.

— Det er ikke akkurat penger dere har svettet for, dette. Ingen taper penger her. Og hvor behagelig blir det egentlig å ha denne saken gående i årevis, med advokatutgifter og stadig mediepress, mens pengene står på sperret konto, spør Aarvik.

Dommerens ord ser ut til å gå inn. Etter tre timers møte på et advokatkontor i Haugesunds gågate kommer lottomillionærene endelig til enighet. Døren går opp, motpartene Utne og Færaas skummer av gårde gjennom Haugesunds gater, setter seg i en bil og kjører til banken. Ingen vil kommentere noe.

— Avtalen innebærer at forliket er konfidensielt. Ingen kan kommentere noe, sier Utnes advokat Bjørn Vikse.

Om partene er fornøyde, vil advokatene heller ikke si.

— Et godt forlik innebærer at ingen av partene er helt fornøyde, sier advokat Odd Arild Helland, som representerer de fire.

Ingen av advokatene vil svare på om Utne nå har fått dekket sin del av tippeinnsatsen fra kollegaene.

— Men de har bestemt seg for å fortsette som tippelag. Denne gang med klare avtaler, sier Vikse og koster på seg et smil.

— EN STYGG SAK. Jeg har aldri opplevd noe slikt før, ikke kollegaene mine heller. Som regel er det voldsom glede, sier Bjørn Takle i Norsk Tipping.

— Vi tilbyr økonomisk rådgiving til folk som vinner 1,5 millioner kroner eller mer. I etterkant følger vi dem opp. Det er mange som trenger hjelp. Det er slett ikke alle som er vant til å håndtere store summer, sier Takle.

– Jeg er fornøyd, det er alt jeg kan si, sier en tydelig lettet Einar Utne til BT etter forliket. Og sier at han kanskje skal kjøpe seg bil. En brukt Plymouth fra 1976.

Dramaet er over. For denne gang. Men ennå er det to uker igjen på femukerskupongen.

GAME OVER: Lottokrangelen er over. Produksjonsleder Einar Færaas og sveiser Einar Morgan Utne fosser ut fra advokatkontoret, setter seg i samme bil og kjører av gårde, til Skudenes
FOTO: HELGE HANSEN