I flere måneder har delfinen som holder til på Sotra vært plaget med et fiskesnøre. BT har tidligere omtalt hvordan gullflanke-delfinen, en lokal kjendis på Sotra, har viklet seg inn i et snøre som har boret seg inn i huden.

DØDE: Delfinen overlevde ikke redningsforsøket, og døde trolig av stress.
OVE SJØSTRØM

Onsdag ble en storstilt redningsaksjon igangsatt. Akvariet og Mattilsynet hadde klekket ut en plan for å fange delfinen, slik at de kunne fjerne snøret.

Satt fast i garnet

Men etter at delfinen var lokket inn i småbåthavnen i Kallestadvik på Sotra onsdag formiddag, satte den seg fast i garnet som skulle hindre den i å stikke av.

Da ble den tatt opp i en båt og fiskesnøret skåret av.

Men delfinen døde under redningsforsøket.

— Dødsårsaken var trolig stress, sier Akvariet-direktør Kees Ekeli.

— Han satte seg fast i noten. Da måtte vi forandre planen og få den opp i båten. Den satt hardt fast, og det stresset den nok så mye at den døde.

Lokket inn i havnen

I morgentimene var ikke delfinen å se, og en del småbåter dro ut for å lete. Planen var å lokke den inn i småbåthavnen i Kallestadvik på Sotra.

I 11.30-tiden dukket hovedpersonen opp. Delfinen fulgte etter en liten båt inn i havnen - den lot seg lokke av motorlyd - og litt før klokken 12 hadde man klart å sperre delfinen inne i den innerste delen av havnen.

— Plutselig var delfinen her. Aksjonen er på sitt mest kritiske nå, sa Akvariet-direktør Kees Ekeli ved 12.30-tiden.

Oppgaven som da gjensto, var å få fjernet fiskesnøret.

LIVLØS: Da delfinen ble sluppet ut i vannet etter at snøret var fjernet, lå den med buken opp.
OVE SJØSTRØM
GJENOPPLIVING: Akvariet-direktør Kees Ekeli (til h.) hoppet uti for å forsøke å få liv i den igjen. Her forsøker man kunstig åndedrett på delfinen.
OVE SJØSTRØM

Ansatte fra Akvariet i Bergen lyktes å sette opp nøter rundt delfinen, men det var fortsatt fare for at den skulle stikke av, og delfinen satte seg i 12.30-tiden fast i garnet.

Da ble delfinen tatt om bord i en båt.

To personer holdt halen på den mens det ble jobbet med å fjerne fiskesnøret som har surret seg rundt halsen på den, men delfinen døde under redningsforsøket.

20 personer i sving

Akvariet-direktøren anslo i går sjansen for å lykkes til om lag 50-50. Han har de siste nettene sovet i en båt i en havnen på Sotra for å være i nærheten om delfinen skulle dukke opp.

— Om han trenger det, har vi med oss veterinær som kan gi ham medisiner, sa Ekeli i går.

Akvariet og Mattilsynet fikk hjelp fra folk fra Sotra og Øygarden jeger- og fiskeforeining, dykkere og frivillige fra båthavnen. Totalt rundt deltok rundt 20 personer i redningsaksjonen.

— Delfiner er veldig sterke, raske og smarte. Jeg tror vi bare får ett forsøk, og det er en del ting som skal klaffe. Vi har ingen plan B, sa Ekeli.

FOLKSOMT: Mange hadde møtt opp for å følge aksjonen. Flere barn gråt da det ble klart at delfinen var død.
OVE SJØSTRØM