Kronprinsparet ble mottatt av syngende elever fra St. Paul skole da de ankom studentsenteret i Bergen onsdag formiddag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er i Bergen for å dele ut midler fra Kronprinsparets humanitære fond. Fondet ble opprettet da de giftet seg i 2001, og den årlige utdelingen er denne gangen lagt til Universitetet i Bergen.

Etter mottakelsen ble de kongelige underholdt av barn fra festspillforestillingen «Fargespill», før kronprinsessen offentliggjorde at de i år har besluttet å gi støtte til den nicaraguanske organisasjonen Fundación Xochiquetzal. Organisasjonen ble opprettet i 1990, og har siden starten arbeidet for hiv-positive barn og unge som har opplevd seksuelle overgrep.

Tildelingen er på 500.000 kroner. Pengene skal brukes til å gi mikrokredittlån til ungdommer som tidligere har vært ofre for sexhandel, slik at de kan etablere egen virksomhet.

I sin tale fortalte kronprinsesse Mette-Marit om sitt møte med jenter i Nicaragua da hun besøkte organisasjonen i november i fjor, og om hvordan stiftelsen hjalp dem å komme videre. Universitetet i Bergen fikk skryt for å ta samfunnsansvar.

— For UiB er det en stor ære at vi får være vertskap for årets utdeling. Vi gjør alt vi kan for å legge til rette for en verdig og interessant ramme rundt kronprinsparets sjenerøse markering av sin bryllupsdag, sier UiB-rektor Sigmund Grønmo til universitetets nettavis På Høyden.

Ordfører Gunnar Bakke sa i sin tale at han var stolt over at utdelingen ble lagt til Bergen og universitetet her.

Les mer i Bergens Tidende i morgen!

PRISVINNERNE: Petrona del Socorro L. Rios er prosjektkoordinator og Yerli Ofemia Baca Koolman (t.h) talsperson i Fundación Xochiquetzal i Nicaragua. Her mottar de 500.000 kroner av kronprinsesse Mette-Marit og Tove Strand, som er styreleder i Kronprinsparets humanitære fond.
Knut Strand
UOFFISIELL BUKETT: På vei til lunsj hos Raftostiftelsen ble kronprinsparet møtt av Yasmin Sveen Azhand (3), som overleverte egenplukket bukett.
Knut Strand