BT fikk onsdag kveld melding fra lesere om problemer med mobildekning, fasttelefon og bredbånd i deler av Hardanger.

Telenor bekrefter at en fiberfeil gjør at elleve av deres mobile basestasjoner i Kvam, Samnanger og Jondal er satt ut av spill. I tillegg er en basestasjon i Ullensvang redusert. Siden Telenor også er transmisjonsleverandør til Netcom, er både telenor— og netcomkunder rammet.

956 kunder uten bredbånd

Dette fører til problemer for både mobildekning, bredbåndsdekningen og fasttelefoner.

Torsdag morgen klokken like før klokken ti kunne informasjonssjef i Telenor Per Aril Meling opplyse om at hele 956 telenorkunder i Kvam, Kvinnherad og Jondal står uten bredbånd. I tillegg er 313 personer i Kvam og Samnanger også uten fasttelefon.

Rettes først torsdag kveld

To feil på nettet ble lokalisert like før klokken 23 onsdag kveld. Den ene er mellom Norheimsund og Mundheim, den andre i en fjellvegg mellom Tysse og Ekerdal. Feilene forventes ikke å være rettet før et godt stykke utpå torsdagen.

— I Nordheimssund må en luftspent kabel må skiftes, og der regner vi med å være ferdig klokken 18. Men feilen i Tysse skyldes en fiberkabel i en fjellskrent, og den ligger mer kronglete til. Vi prøver å reparere den til klokken 20 i kveld, sier Meling torsdag morgen.

Meling opplyser om at det er nettopp feilen mellom Tysse og Ekerdal som rammer flest kunder. I følge informasjonssjefen er det ikke uvanlig å vente et lite døgn før slik feil er rettet opp.

— Av og til går det veldig fort og av og til tar det litt lengre tid hvis det ligger vanskelig til. Men hvis det blir rettet i løpet av dagen i dag slik vi forventer, er det relvativt raskt. Vi har hatt brudd før som har vart en uke, sier Meling.

— Vi jobber så fort som mulig og vi jobber kontinuerlig, legger han til.

- Netcom også rammet

Personer med Netcom-abonnement er også rammet av av den samme feilen opplyser Ellen C. Scheen, kommunikasjonsrådgiver i Netcom.

— Det stemmer at vi har problemer i mobilnettet i norheimssund og hardanger. Det skyldes fiberbrudd hos vårt transmisjonsleverandør Telenor. Det er opp til telenor å rette feilen, sier Scheen.

Hun har ikke oversikt over hvor mange netcomkunder som står uten mobildekning.

— Det er et ganske stort område det gjelder, men vi har ikke oversikt over hvor mange som er rammet, sier hun og beklager samtidig ulempene dette medfører for kundene.

Jobbet hele natten

Nødetatene ble varslet onsdag kveld om den manglende dekningen. Kristin Vetleseter, også informasjonssjef i Telenor, håpte da at feilen skulle være rettet allerede torsdag morgen.

— Dette er førsteprioritet for oss. De kommer til å jobbe kontinuerlig gjennom natten for å rette feilen, så vi håper det er løst til i morgen tidlig. Vi kan imidlertid ikke love noe, sa informasjonssjef Vetleseter til BT i går kveld.

Men plasseringen på feilen mellom Tysse og Ekerdal skapte utfordringer.

— Det er ikke forsvarlig å sende noen opp i en fjellvegg midt på natten, sa Vetleseter.

Torsdag morgen utelukker ikke Meling at det kan bli nattarbeid på telenors reperatører også natt til fredag.

— Vi slutter ikke å jobbe utover natten hvis det skulle vise seg å ikke bli ferdig til klokken 20, sier han.