– Her renner svetteperlene. Folk har plutselig fått dårlig tid, sier Martin Steen, dekkselger hos Tores Autoservice i Åsane.

Butikken er i ferd med å bli tom for dekk. Og den er langt fra den eneste.

Jan-Rune Bårdtveit, daglig leder hos grossisten Bil og Dekk på Nesttun, sier det kan ta opp til en måned før alle butikkene i Bergen får inn alle typer 13 og 14 tommers dekk.

– Vi leverer til 70-80 prosent av selgerne i Bergen, og de blir alle rammet av at vi går tomme, sier han.

Tok ikke hensyn til avgift

Bårdtveit sier han ikke ønsker å skape hysteri, fordi som han sier: «Folk er gale nok som de er».

– Det er en del folk som heller burde hatt piggdekk. Noen blir veldig nervøse av å kjøre uten pigger, og det er mange som kjører til fjells som også burde tenke seg om før de skifter, sier han.

Importørene bestilte vinterdekkene på forsommeren, lenge før avgiften var vedtatt. Dermed har mange ikke tatt hensyn til at det ville komme en økning i år.

– Flere av original-importørene kommer til oss, fordi de selv er tomme, sier Bårdtveit.

Nå håper han på plussgrader en stund fremover.

– Det kan hende dette går godt til slutt, men helt sikker er jeg ikke, sier han.

Spør ikke etter merke

Hos Solberg Dekk på Danmarksplass har kundene sluttet å spørre etter merke.

– Så lenge det er rundt og svart, så er de fornøyde. Mange har gått fra forhandler til forhandler. Når de kommer hit, spør de bare om vi har den eller den størrelsen, sier driftssjef Arnt Erik Gangås.

90 prosent av dekkene som etterbestiller fra fabrikkene, er solgt allerede før de kommer til butikken.

– Vi regnet med at det ville ta av, men ikke så voldsomt som dette her. Folk som har jobbet 20 år i bransjen, sier de aldri har opplevd et slikt trykk før, sier Gangås.

Lange køer for å skifte

Firmaet selger videre store mengder dekk til distriktene, men Gangås sier utkantområdene ikke blir rammet i like stor grad som Bergen, fordi de ikke må betale avgift for å kjøre med pigger.

Om det er kø på piggdekk, så er det enda lenger kø for å få skiftet dekkene. I går kveld sto rundt 350 biler i kø bare hos Solberg Dekk. Ledig time var ikke mulig å skaffe før onsdag i neste uke.

– Omsetningsmessig er det bra, men vi kommer oss ikke hjem før over midnatt, sier Gangås.

Lillebø, Jan M.