Alt er med andre ord klappet og klart. På tradisjonelt vis åpner Kirkens Bymisjon dørene i Korskirken klokken 18 i kveld. Og bymisjonsprest Knut Kaldestad lover en ekte julekveld for dem som ikke kan eller vil feire jul blant familie og venner. I Korskirken er det ingen forhåndsmelding. Alle som banker på, er hjertelig velkommen til å oppleve Bymisjonens hjerterom. I tillegg til julaften i Korskirken, holder Bymisjonen også åpen varmestue i Bergen rådhus fra klokken 12 til 18 både 1. og 2. juledag.

— Julekvelden er blant høydepunktene i Kirkens Bymisjon. Kveldens arrangement har vært planlagt i flere måneder. Og enkelte av de faste brukerne av Korskirken har snakket om denne kvelden siden i fjor jul. Uansett bakgrunn og status, har folk flest et felles ønske om fred, glede og fellesskap i julen. Julaften synliggjør menneskets felles ønske om det gode, mener Kaldestad.

Gaver til alle

60 frivillige medhjelpere er klare til innsats når kveldens gjester dukker opp ved 18-tiden i kveld. Langbordene er dekket i et av kirkens sideskip. På menyen står både varm julegløgg, pinnekjøtt, koldtbord, rikelig med desserter og selvsagt kaffe og kaker etterpå. En rekke av byens bedrifter stiller opp med både penger, råvarer og mat til julefeiringen i Korskirken. Ifølge bymisjonspresten skal det spises både godt og lenge.

Senere i kveld blir det juletregang. Da lager man en stor ring som går rundt både juletreet og Korskirkens alter i ett. Av erfaring ved bymisjonspresten at det da blir både lovsang og tårer. Noen tårer i glede, andre i sårhet. Og selvsagt blir det julegaver til alle, takket være glade givere som har sørget for å fylle opp flere sekker, forteller kveldens pakkesjef, Liva Eide. Blant annet har Austrheim og Fedje menigheter alene gitt 200 julegaver, som skal skifte eiere i Korskirken i kveld - før man innbyr til midnattsmesse.

Mennesker

— Hvem er det som kommer til Korskirken julekvelden?

— Det er umulig å omtale dem som en bestemt gruppe. Men fellesnevneren er at de er mennesker som vil oppleve kombinasjonen av fred, glede og fellesskap. Noen kommer fordi de ønsker en alternativ julefeiring. Andre fordi de ikke har familie eller venner å feire med, andre igjen fordi de ikke har noe hjem å feire jul i. Ellers er vi kontaktet av innvandrere som har spurt om å få være i Korskirken i kveld, og vi opplever også at turister på jakt etter en åpen pub ender her i Korskirken fordi alt annet er stengt. I tillegg blir vi altså 60 frivillige medhjelpere. Mange av dem som ofrer julaften for å være her, sier at de på denne måten opplever en grensesprengende jul, sier Kaldestad.

Maten er klar

Regy Drange er blant de frivillige. Han har ansvaret for at det blir mat til alle. Den unge kokken fra Sri Lanka skal feire sin syvende julaften i Korskirken, og forsikrer at alt er under kontroll.

— Vi har mat nok til 350 mennesker. Heller ikke i år regner jeg med at det blir problem med å mette alle som kommer hit, sier han.

— Hvorfor tilbringer du julaften etter julaften i Korskirken?

— Det er både gøy og meningsfullt å få være med på dette. Jul handler også om nestekjærlighet. For meg er dette en måte å vise litt kjærlighet til andre på, sier Regy Drange.

DEKKER JULEBORD: Julebordet i Korskirken er på plass. Her dekkes det av bymisjonsvert Camilla Grimsby og matansvarlig Regy Drange.<p/>FOTO: RUNE SÆVIG