TRULS SYNNESTVEDT

For Hansemann på Torget er der, som før. Arne Frisør også. Og Store— og Lille Nesttunvann.

Nok til å gi litt sjel til trafikkmaskinen av gule og røde busser som fremdeles maler seg gjennom Nesttunveien.

For «Hjertet i Fana» slår fremdeles, selv om kjøpemastodonten Lagunen nesten tømte bygdesenteret tidlig på 1990-tallet, og selv om nye hovedveier er blitt strukket i helt andre traseer enn gjennom Nesttun sentrum.

Men Nesttun har svart på tiltale. Med Vinmonopol, speilglass, enda flere frisører og Habben-kloning med røde pølser.

— For Nesttun er noe mer enn en handlemaskin, Nesttun er et miljø, et møtested for hele Fana-bygden, sier Ståle Melhus, redaktør i Fanaposten.

Fra sin redaktørkrakk i Østre Nesttunveien har han fulgt utviklingen i Nesttun sentrum siden 1998. Og fylt avisspaltene med mange gladnyheter.

Om en bybane som snart er på skinner, om planer for offentlig parkering, gågate, hundrevis av nye boliger og nytt torg.

— Reguleringsplanen er ute på høring, det er spennende tider for Nesttun, synes Melhus.

Bare øker

Og han er enig, torghandler og fiskemann Hansemann, eller Hans Horn (52), som har 15 mer eller mindre værharde år bak seg på torget på Nesttun.

— Kan jeg få de to der? sier pensjonist Eleanor Sætre og peker på to fristende torskefiléer.

— Skal eg skjere de opp for deg? spør Hansemann.

— Ja, gidder du det, svarer Eleanor. Hun bor i Nesttuntræet og har handlet fisk hos Hansemann før.

— Regn og vind har ikke forhindret at omsetningen har økt jevnt og trutt i alle de femten årene mine her, påstår torghandleren.

Forklaringen på suksessen er gode råvarer, gode grossister og god service, betror han oss.

Kanskje ikke så rart at Hansemann fikk 31 julegaver fra fornøyde kunder sist jul, den flotteste en flaske Bache Gabrielsen, fra en pensjonist.

Nå håper Hansemann at «nye» Nesttun torg skal tilby torghandlerne permanente boder og skikkelig ly for vær og vind.

Smilende solsikke

Vi raider videre for å komme så tett på den moderne Nesttun-sjelen som mulig. Og på høyde med bussterminalen smiler en svai solsikke mot oss.

— Kommunens folk lot den stå da de ryddet i bedet langs veien forleden, forteller danske Søren Lytjohan, mannen som har overtatt legendariske Habbens pølsebuss-tradisjon.

— De beste pølsene på Nesttun, sier Midtun-boer John Håkon Erikson (38) med en fransk hotdog i hver hånd og Honda-mc'en parkert like ved. Han er stampølsespiser.

Fra den hvite vognen langes det ut røde dansker, frankfurtere, medister, ristet hotdog og «pom fri» Nesttun-dagen lang.

Det smaker dejlig dansk i Habben-land.

Alice på Nesttun

I hjørnehuset mellom Nesttunveien og Sundts vei har Alice Alfheim Sunde nylig inntatt en stor førsteetasje med sin butikk «Hos Alice». Vi kniper henne på fersk gjerning med å pakke opp italienske sko og indiske naturprodukter fra kartonger. Klærne er for lengst på plass og selv en sipende tirsdag formiddag er det stor trafikk mellom stativene.

— Da vi åpnet i april sto det kø utenfor døren og siden har det gått over all forventning, sier Alice, aldri glemt for sin Miss Teen International-tittel som 17-åring i 1967.

Nå satser hun på butikk med «spreke» klær for voksne damer.

— Utrolig gøy å kle opp folk, synes Alice. Det har hun gjort både i Kløverhuset og i Lagunen. Nå kommer hun til Nesttun fra flere år i Villa Skjoldnes.

— Fra den ene enden av Sundts vei til den andre, påpeker hun. Ja, faktisk!

Gjør lekser

På biblioteket oppe i gaten sitter Aleksander Mundheim (15) ved vinduet og jobber med leksene.

Han går på Storetveit skole, men har vært hos tannlege på Nesttun og syntes det var praktisk å skolejobbe noen timer i bibliotekets ro.

— Vi har sinnssykt mye å gjøre, synes han. På samfunnsfagsboken hans står det «Befolkningsendringer og utviklingstrinn».

Er det Nesttun-historien han skriver, kanskje?

TORGET: Eleanor Sætre som bor i Nesttuntræet vil gjerne ha torsk til middag og vet at hun finner det hun trenger hos Hansemann på Torget.<br/>Foto: BJØRN ERIK LARSEN
GJØR LEKSER: Aleksander Mundheim (15) har funnet en smart vindusplass for lekselesing.
NULL VAFLER: På torget på Nesttun er det vaffelpiker til salgs.
NY BUTIKK: En kjent dame i bybildet, Alice Alfheim Sunde, har installert seg på Nesttun med butikk med «spreke» klær og naturprodukter.
NESTTUN I NØTTESKALL: Danske Søren Lytjohan har tatt opp pølsebuss-tradisjonen etter Habben, som drev pølsebod i friluft på Nesttun fra 1958.