I vår bestemte Bergen kommune seg for å bevilge 15 millioner kroner til nytt servicebygg på Strandkaien. Det underjordiske skal bygges om til lager og bosshåndtering. Meningen er at grunnarbeidet til servicebygget skal komme i gang før nyttår. Det er av denne potten på 15 mill. utgiftene til de to første bodene skal tas.

Torghandlerne som skal utprøve de to første bodene blir søstrene Kari og Kjersti Åkeson som selger grønnsaker, og Susan Smallwood med strikkevarer. I dag har hun teltet sitt ved Rundetårnet, mens søstrene har butikken sin på Strandkaien fra en gammel lastebil.

Den siste grønnsaksboden

Bilen er for lengst utgått på dato. Uten en ny oppvarmet bod kan vi trolig si farvel til den aller siste grønnsaksboden på Torget.

Kjersti Åkeson forteller at omsetningen har sunket de siste tre årene, og overskuddet har minket på grunn av mye svinn. For å beskytte varene mot regn og kulde i den kjølige tiden, er hun nødt til å ha innelukket og oppvarmet bod. Grønnsaker har helt andre krav enn fisk, smykker og strikkegensere.

Noe vintersalg med dagens åpne løsning er umulig, derfor avslutter hun sesongen rundt juletider. Fra oktober og ut året har hun bare solgt varene sine om helgene. Det har hun klart takket være god og gratis hjelp av familien, presenninger og ekstra varme. Åkeson har skrevet brev til Torget as og byggesaksavdelingen der hun fortalte at hun vil sette opp sin egentegnete prototype i høst hvis ikke det blir en snarlig løsning med brukbare installsjoner.

Nå ser det endelig ut til å gå i orden.

I løpet av året

Men når bodene står klar til innflytting er fortsatt usikkert, ifølge Olaf Øines, rådgiver for byutvikling.

— Utformingen er ennå ikke bestemt, hvem som skal tegne dem er heller ikke avgjort. Det vil bli bestemt på møtet 20. september. Men vi antar at disse to typene blir de enkleste å bli enige om, derfor begynner vi med dem, så får vi se på de andre etter hvert, sier Øines.

— Bodene skal ha felles ytre uttrykk, selv om interiøret nok kan variere etter varetype, legger han til.

— Men de to første salgsbodene skal være på plass i år?

— Ja, det er bestemt.

En av dem som handler grønnsaker på Torget er skuespiller Sjur Midttun som vi traff i går.

— Det er kjempekjekt å handle på Torget, og salget her er en berikelse for byen. Her kan jeg spørre og få råd. Tror du det nytter å spørre kassadamen om hvor redikken er dyrket, eller om den er sprøytet?

Vi behøver ikke svare.

— Tenk hvis også Kari og Kjersti gir seg, legger Sjur Midttun til.