Hva? Snakke med journalister?

Emilia Stoian (35) drar på det.

Hun sitter med ryggen inntil et trafikklys ved Torgallmenningen. Klokken er så vidt passert 10, onsdag denne uken. Emilia Stoian har vært ute en times tid. Bunnen i det knallrøde pappkruset er så vidt dekket av mynter. Stort sett kronestykker.

Tror dere virkelig vi ville kommet hit hvis vi hadde det bra hjemme? Dette er den beste måten å tjene penger på. Jeg vil ikke stjele

— Jeg vil ikke snakke. Dere skriver bare stygt om oss, sier hun.

Tjente gode penger

Hun har et poeng. Denne saken handler om tigging, prostitusjon, organisering, fattigdom og uteligging.

Men det handler også om hvordan Emilia Stoian og tre andre kvinner ser på livet.

Tigging kan være attraktivt. Nøyaktig hvor attraktivt, kom til syne i juli i fjor. Da ble et rumensk ektepar pågrepet i Bergen sentrum, siktet for å ha utnyttet sønnen (11) til tvangsarbeid og tigging. Politiet gikk gjennom ekteparets økonomi. Gjennom fem år i Norge, hadde de sendt hjem 850.000 kroner.

14 BARN: De fire romkvinnene har til sammen 14 barn hjemme i Târgu Jiu, en by sørvest i Romania. - Det er for dem jeg sitter her, for at de skal få penger til bøker og skolemateriell, sier Emilia Stoian (35 år, nr. 3 f.v.). Her sammen med Sabina Stoican (35), Ramona Bobu (30) og Adelina Bobu (36).
Odd E Nerbø

I de to månedene før pågripelsen, sendte de nærmere 100.000 kroner. Ekteparets historie er det mest håndfaste beviset på mulighetene som ligger i tigging.

Politiet antar at ekteparet lå i det øvre sjiktet for hva tiggere vanligvis klarer å få inn. Saken mot ekteparet ble senere henlagt, og retten la til grunn at inntektene stammet fra tigging og spilling på Torgallmenningen.

I Småstrandgaten suser trafikken forbi rett bak ryggen til Stoian.

— Tror dere virkelig vi ville kommet hit hvis vi hadde det bra hjemme? Dette er den beste måten å tjene penger på. Jeg vil ikke stjele, sier hun avvisende.

Trusler og sexsalg

Kvinner som går fattigslig kledd på dagtid, kommer tilbake på kveldstid som prostituerte.

Erfarne tiggere som sier de holder seg unna Bergen sentrum på kveldstid, fordi sentrum styres av «dårlige personer».

Rivalisering om tiggermarkedet, der kamp om hjørner betyr trusler og slåsskamper.

Slik er tiggernes virkelighet, ifølge Utekontakten i Bergen. For to uker siden kom deres rapport, bygget på intervjuer med 34 personer. Alle var rumenske statsborgere, flertallet var organiserte tiggere.

— Tiggingen er gjennomorganisert. Skal du reise gjennom hele Europa for å komme hit, må det være organisert, sier Marit Sagen Grung, leder for Utekontakten.

Organiserte bussturer til Oslo koster gjerne 180 euro. Deretter tar mange tog til Bergen. Andre reiser sammen i bil.

Ifølge Utekontakten er det ikke uvanlig å låne penger fra personer i hjemlandet for å kunne reise til Norge. En person har fortalt at han skylder 350 euro til en som finansierte reisen. Han fikk fem uker på seg til å betale beløpet tilbake.

— Det vi har sett, er at det er noen personer de er redde for, som gir indikasjoner på at noe er galt. På kveldstid er det mer organisering. Noen av kvinnene som kler seg veldig tradisjonelt på dagtid, går utfordrende kledd på kveldstid, sier Grung.

100 kroner dagen

Tilbake til trafikklyset på Torgallmenningen. Emilia Stoian har ombestemt seg, og går med på å snakke med BT. Ikke minst fordi tre andre romkvinner kommer bort. De lurer på hva som skjer og blir med på samtalen.

Den ene av kvinnene, Sabina Stoican (35), sier hun er svigerinnen til Emilia.

«TRØTTE»: Rumenerne i det okkuperte huset i Michael Krohns gate fortalte at de tigger, samler flasker og tar småjobber. En kvinne i huset sa dette: - Vi er trøtte. Vi sitter hele dagen i regnet. Så får vi ikke sove, politiet kommer og jager oss. Samme dag som utkastelsen, sa sosialbyråd Lisbeth Iversen at hjemløse rumenere og andre skal få tilgang på dusj og toalett i Strax-huset.
ODD E. NERBØ

Svigerinnene forteller at de, som «alle de andre tiggerne rundt her», er fra byen Târgu Jiu, sørvest i Romania. Hjemme i Romania har Emilia fire barn – tre gutter og en jente – Sabina fem.

— Vi har ikke hus eller jobb hjemme. Men alle barna går på skole. Det er for dem jeg sitter her, for at de skal få penger til bøker og skolemateriell, sier Emilia.

De drar hjem til Romania når det blir for kaldt i Bergen. Men når våren kommer, vil de tilbake.

— Jeg har kommet til Bergen de fire-fem siste årene og blitt glad i stedet. De fleste er snille, noen er frekke. Men her kan jeg i hvert fall tjene litt penger til mat, og samtidig spare opp penger som jeg sender hjem til familien.

100-150 kroner om dagen høres ikke mye ut. Men vi to samarbeider og klarer likevel å spare opp rundt 1000 kroner i løpet av en uke

På en normal dag, som innebærer å tigge fra cirka klokken ni om morgenen til fem-seks om ettermiddagen, tjener Emilia og Sabina rundt 100 kroner hver, forteller de. Maks 150 kroner.

— Vi holder på til vi har fått inn 100 kroner. Eller til vi får så vondt i beina at vi ikke kan sitte mer, sier Sabina.

Spise gjør svigerinnene daglig på Robin Hood-huset. Innimellom blir de påspandert kaffe og mat av forbipasserende på gaten. De veksler mellom å bo hos venner og å overnatte ute. Svigerinnene sier de sparer opp penger gjennom en uke og så sender penger hjem.

— 100-150 kroner om dagen høres ikke mye ut. Men vi to samarbeider og klarer likevel å spare opp rundt 1000 kroner i løpet av en uke. Den ene uken sender vi disse pengene til min familie, den neste uken til Emilias familie, sier Sabina.

Ifølge fembarnsmoren Sabina får de, hjemme i Romania, 100 kroner månedlig i offentlig støtte for hvert barn de har.

— Det er ikke nok å leve på, ikke nok til skole og mat. For 100 kroner kan du knapt kjøpe en høne i Romania. Og skal barna ha ekstrafag på skolen, for eksempel engelsk, må vi betale for det.

- Hva betyr de pengene dere sender hjem fra tigging, da? Blir familiene deres velstående?

— Nei, nei, nei, sier Sabina hoderystende.

— Pengene går til mat og klær og til å dekke utgifter til skolegang.

Ikke svart-hvitt

Enn så lenge er ingen rumenske statsborgere dømt for hallikvirksomhet i Bergen. Konstituert statsadvokat Rudolf Christoffersen mener likevel det er grunn til å ta Utekontaktens kartlegging alvorlig.

— Vi ser også at det er en forbindelse mellom to av de mest nedverdigende utnyttelsesformene man kan tenke seg: Tigging og prostitusjon. Unge romjenter som tigger på dagtid, kan bli utnyttet til prostitusjon på kveldstid.

Christoffersen var selv medaktor i det som er norgeshistoriens største menneskehandelsak. Seks rumenske statsborgere ble i fjor idømt lange fengselsstraffer for å ha utnyttet barn til blant annet tigging og tyveri i Bergen og andre norske byer.

«FISKEMAT»: Etter klager om høy musikk, fikk disse rumenske musikerne tirsdag besøk av politiet. Musikerne tror først det er «the gipsys» som har ringt ordensmakten. Vokalist Augustin Timplaru, med svart jakke og briller, mener landsmennene av romfolket er sjalu på dem. – Vi er proffe og tjener penger. De truer oss og sier vi skal bli til fiskemat, hevder han.
ODD E. NERBØ

Samme år ble to litauiske menn dømt for å ha utnyttet fire mindreårige barn til å stjele i Bergen.

Bildet er likevel ikke svart-hvitt, advarer han. Langt fra alle tiggere er sannsynlige ofre for menneskehandel.

— Det er like feil å si at all form for tigging er organisert, som å si at ingenting er det. Det fins mange mennesker som på grunn av fattigdom kommer til Norge og Bergen for å livnære seg ved hjelp av tigging eller gateartisteri, sier Christoffersen.

I ytterst få tilfeller er tigging forbudt ved lov. Storbritannia har forbud, men forbudet blir i liten grad håndhevet. Luxemburg har kriminalisert organisert tigging.

Ifølge Europol, EUs politisamarbeid, er barn av romfolket særlig utsatt for menneskehandel. De blir lært opp til tigging og særlig lommetyveri. Listeprisen på et barn, sier britisk politi, er 20.000 euro.

"Fra de er bare fem år gamle, blir barna systematisk trent og tvunget til lommetyverier, organisert tigging, innbrudd og ran", skriver Europol.

- Ingen bakmenn

Selv benekter de fire tiggerkvinnene at det finnes bakmenn og at tiggingen er organisert.

De sier de kom hit av egen, fri vilje og ordnet transporten selv – med bil og buss. De fnyser også av politiets kobling mellom tigging og kriminalitet.

— Vi jobber for oss selv og for barna våre, fastslår Sabina.

— Det er ingen bakmenn med fine biler som kommer og henter pengene våre, sier Emilia.

— Tror dere vi kommer her og jobber for å gi pengene våre til andre? Nei. Jeg tar alle pengene mine selv, sier Adelina Bobu, tydelig provosert.

- Noen hevder at tiggerne er organisert med bestemte plasser og områder, og at «inntrengere» blir jaget vekk?

— Vi er jo ute etter de beste plassene. Men ingen har rett på bestemte plasser. Vi hjelper hverandre, sier Sabina.

Adelina sier det også er rumenske tiggere de ikke kjenner i Bergen for øyeblikket.

— De er fra en annen by enn oss. Men vi har ingen konflikter med dem. Vi er alle fattige og alle tigger. Hvorfor skal vi krangle, spør hun.

Kampen om hjørnene

Men alle er kanskje ikke like gode venner. Tirsdag denne uken står kontrabassist Gica Boldeanu urolig og venter på at de skal få begynne å spille igjen. De er ved siden av Sjømannsmonumentet på Torgallmenningen, og har fått klager.

Boldeanu er sikker: Det er «the gipsys» som har ringt og bedt politiet komme.

KASTET UT: Om morgenen tirsdag 14. mai i år slo politiet til mot et okkupert hus i Michael Krohns gate 61 i Bergen. I det tomme og rivningsklare kontorbygget hadde 10–12 rumenere tilhold, både kvinner og menn. De fikk tre timer på å pakke seg ut.
ODD E. NERBØ

— De er sjalu fordi vi er proffe og tjener penger. De truer oss og sier vi skal bli til fiskemat, hevder Augustin Timplaru, vokalist i bandet.

I virkeligheten er det butikkene rundt som har klaget.

— Uansett har vi problemer med dem, sier Boldeanu, og sikter til sine landsmenn av romfolket.

Vokalisten snakker om en episode forrige fredagskveld. En tiggerkvinne, forteller han, kom bort og sa at de «ryddet bort» konkurrenter.

— Kanskje sa hun det for å skremme. Hun truet også med å ødelegge instrumentene våre. Så kastet hun en mynt eller noe lignende i hodet på meg, påstår Timplaru.

- De er desperate

En gjennomsnittlig årslønn i Romania utgjør ca. 35.000 kroner. Romfolk ligger ofte mye lavere enn snittet når det gjelder registrert inntekt, forteller Marian Daragiu.

Han var med på å etablere den ideelle stiftelsen Ruhama i Romania i 1996. Stiftelsen jobber blant annet for å bedre romfolks livskvalitet.

Daragiu er selv rom, og var denne uken i Bergen for å diskutere et mulig samarbeid med kommunen.

Han mener folk flest rundt omkring i Europa mangler kunnskap om romfolkets historie, og dermed ikke evner å forstå hvorfor de ser seg nødt til å tigge. 500 års slaveri, mellom 1300- og 1800-tallet, har gitt romfolk et handikap, forklarer han.

— Feilen mange gjør er at de ser problemet, uten å lure på hvorfor problemet har oppstått. Mange romfolk, også de som er her i Bergen, tigger fordi de må. De er desperate mennesker, som i mange år har stått utenfor samfunnet i hjemlandet, sier Daragiu.

Jeg blir veldig glad om vi kan få et sted å dusje her i Bergen. Jeg bor ute, i busker i parker og på parkeringsplasser. Jeg har med meg noen madrasser som jeg legger ut

Mangel på muligheter til å skaffe seg utdanning i hjemlandet er hovedproblemet for denne fattigste gruppen av romfolk, ifølge Daragiu. Mange er analfabeter.

— Under kommunismen hadde disse menneskene flere muligheter, siden alle skulle være i arbeid. Nå får ikke romfolk de dårligste jobbene engang. Enkelte bor i boliger uten elektrisitet, i landsbyer uten infrastruktur og uten innlagt vann. De har ikke klart å henge med samfunnsutviklingen etter Ceausescus fall i 1989, sier han.

Svimte av

Tilbake på Torgallmenningen sier en av romkvinnene at de ikke har spist siden dagen før. Hun ber høflig om å slippe mer intervju.

— Vi må ut og tjene penger, sier hun, og markerer poenget ved å løfte pappkruset opp foran seg. Hun har det travelt.

Og det er ikke bare penger til mat som er problemet. Adelina Bobu (36) sier hun har hjerteproblemer og egentlig hadde trengt skikkelig helseoppfølging.

— For halvannen måned siden svimte jeg av på gaten. En dame som kom forbi hjalp meg til legevakten, sier hun.

Hun har hørt at tiggere i Oslo har tilbud om dusj og en egen kantine.

— Jeg blir veldig glad om vi kan få et sted å dusje her i Bergen. Jeg bor ute, i busker i parker og på parkeringsplasser. Jeg har med meg noen madrasser som jeg legger ut, sier hun.

Hun tar pappkruset og går tilbake til sin egen virkelighet – som en av de kanskje fattigste i verdens rikeste land.