• Jeg gleder meg så mye at jeg kommer ikke til å få sove i det hele tatt i natt.

Hermine Myhrvold Brunner (13) og Megan Klamaitha Konyo (12) har en dag litt utenom det vanlige på onsdag.

Foran 1200 mennesker i Grieghallen skal de stille spørsmål til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, som kommer inn direkte på storskjerm fra Oslo.

For første gang i Bergen

Anledningen er at Redd Barna for første gang arrangerer en fredsprisfest for barn i Bergen. Dette er noe de har gjort 18 år på rad i Oslo.

Her i Bergen har Redd Barna alliert seg med barn fra Fargespill-forestillingene, og det er slik Brunner og Konyo har fått det ærefulle oppdraget. Med seg har de også Runar Eknes Paulsen (14) og Negusse Ashiya Berhe (12). De fire ungdommene skal i en time lose publikum, som er elever fra 7. klasser fra bergensområdet, gjennom underholdningsinnslag, og fortelle om prisvinnerne.Og så skal altså hovedpersonene selv være med, direkte fra Oslo, før de skal i rådhuset og motta prisen. Brunner og Konyo øver seg nå på å stille spørsmålet på engelsk.

— Vi skal spørre om de har noen rollemodeller som har vært til inspirasjon for deres arbeid, sier Brunner.

På samme alder

Dette er et spørsmål stilt av 7. klasse på Løvås skole i Fyllingsdalen. Redd Barna har den siste tiden vært rundt på skoler for å snakke om fredsprisen, og samle inn spørsmål. Elevene ved Løvås er så heldige å få svar på sitt.

De fire programlederne synes det er spesielt at den ene fredsprisvinneren i år ikke er så mye eldre enn dem. Malala Yousafzai er bare 17 år, og den yngste vinneren av Nobels fredspris noensinne.

— Det er utrolig hva hun har fått til på så kort tid, sier Paulsen, som selv er 14.

Stort å få lov til

Hvis du tror at de fire kvir seg for å lede en forestilling foran 1200 publikummere, må du tro om igjen. De har alle vært med på Fargespill-forestillinger, og er for scenevante til det.

— Altså, vi har hatt en del forestillinger, for langt flere enn 1200, sier Paulsen avslappet.

Men de har aldri snakket med nobelprisvinnere før, og det er de spente på.

— Det er litt skummelt. Og stort at vi får lov til dette, sier Konyo.

— Jeg gleder meg så mye at jeg kommer ikke til å få sove i natt.

Malala: - Ikke et press

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottar i morgen Nobels fredspris for sitt arbeid for jenters rett til å gå på skole, og mot barnearbeid og slaveri.

De to møtte pressen i Oslo tirsdag. Da fikk Malala spørsmål om prisen kan føles som en byrde for en 17-åring, men sa det ikke er slik hun opplever det.

— Selv om det kan se ut som prisen innebærer press, er den en styrke og en oppmuntring, sa Malala.

Kampen for jenters rett til utdanning opplevde hun som ansvarsfull også før hun ble tildelt fredsprisen, understreket hun.

Kailash Satyarthi fikk spørsmål om forbrukernes rolle i kampen mot barnearbeid. Han oppfordret folk til å forlange at varene de kjøper, må produseres på måter som ivaretar hensynet til miljøet og arbeidernes rettigheter.

— Forbrukerne må stille disse spørsmålene hele tiden, oppfordret Satyarthi, som i mange år har jobbet med å bekjempe barnearbeid i India.