Ekstremværet Lena har skapt kaos flere steder i Hordaland — også på Flesland.

30 elever fra Danielsen videregående i Bergen hadde søndag natt klokken 4 møtt opp på flyplassen. De skal alle på utveksling i USA kommende skoleår.

Søndag morgen skulle de fly med KLM til Amsterdam, før de skulle bytte fly og dra videre over Atlanteren. Det ble det aldri noe av.

I løpet av natten blåste en konteiner inn i flyet de skulle ta. Flyet fikk en bulk, og kunne dermed ikke lette.

— Vi har stått her i 11 timer nå og er ganske slitne, sier Jonas Bull Haugsøen.

Emosjonell avskjed

17-åringen har sammen med resten av medelevene lenge gledet seg til å dra på utveksling. De har allerede hatt avskjed med foreldrene, men det blir et snarlig gjensyn for de fleste av dem. Klassen har fått beskjed om at de ikke får plass på noe fly søndag. I stedet har KLM ordnet en alternativ reiserute for dem i morgen. Klassen må deles i tre og fly på ulike tidspunkt.

Flesteparten av elevene har aldri vært så lenge hjemmefra, som når de nå skal være ett år i USA.

— Det er klart elevene har hatt en emosjonell avskjed med foreldrene. Det blir nok slitsomt å komme hjem igjen idag og gjøre det på nytt i morgen, sier klassens reiseleder, Elin Jørgensen Bruun.

Skolestart torsdag

Flesteparten av elevene skal til Minneapolis i Minnesota. Noen andre skal til Cleveland i Ohio.

Skolestart er torsdag, men de vil ikke være fremme hos vertsfamiliene før på tirsdag.

— Det blir litt hektisk, sier Julie Tetlie Ingebrigtsen, en annen av elevene.

KLM sendte teknisk personell for å undersøke bulken i flyet, men det kunne av sikkerhetsmessige årsaker ikke benyttes. De fleste andre av passasjerene som skulle vært med på morgenflyet er kommet seg til Amsterdam. Skoleklassen fra Danielsen ønsket imidlertid at så mange som mulig kunne dra sammen.