Kjell Inge Røkke og Jacob Stolt-Nielsen trenger seg forbi og skyver Trond Mohn ned på ellevte plass på Kapitals årlige rangering av de 400 rikeste her til lands.

Bladets rangering bygger på egne vurderinger av de reelle markedsverdien av verdipapirer og eiendommer, og fungerer som en uoffisiell resultatliste i Norgesmesterskapet i rikdom.

Året som har gått siden forrige liste har vært glimrende for Norges aller rikeste. De 400 på listen er god for til sammen 434 milliarder kroner, 101 milliarder kroner mer enn i fjor.

Norge har fått 86 milliardærer, mot 62 i fjor og 48 i 2003. Blant de nyslåtte milliardærene er Helge og Ole Rasmus Møgster i Austevoll, storaksjonærer i offshorerederiet District Offshore, i skipsbygging, fiske— og oppdrett. Brødrenes formuer har etter Kapitals vurdering økt fra 500 millioner kroner til 1,1 milliarder siden i fjor.

Aller best har det gått for Norges rikeste mann, skipsreder og landets nye oppdrettskonge, John Fredriksen. Hans formue er økt fra 22,7 til 33,3 milliarder kroner.

Rigg-investor Berge Gerdt Larsen i Bergen er rangert som nummer 104 på listen, etter et oljesmurt verdihopp i formuen fra 235 til 840 millioner kroner.

Chess-gründer Idar Harry Vollvik er nest rikeste nykommer på listen, med en formue på 600 millioner kroner. Det rangerer ham til plass nummer 155 på listen.