— Det måtte en østlending til, slår bergenseren Sjur Midttun fast og kikker bort på Bjarne Træen, forfattermakker - og bergenser kun av legning.

Det hele begynte med litt formålsløs drøsing på Majorstua i Oslo.

— Hvor mye vann tror du det finnes i Vågen? spør Bjarne.

Og så er de to i gang. For det finnes jo så mye å vite, og spesielt om Bergen.

Mye verdt å vite

Hvor mange går egentlig i buekorps? Hvilken motor har Statsraad Lehmkuhl? Hvorfor heter det Skivebakken? Hvilken fisk på Akvariet er aller størst?

De to så ingen annen utvei: Det måtte bli bok av det hele. På sitt eget forlag kommer nå «Trivialis Bergensis eller alt du ikke visste du trengte vite om Bergen».

Matskribent og skuespiller Sjur og østlending, barnebokforfatter og sosialantropolog Bjarne gravde seg ned i biblioteker, sendte e-poster og begynte å ringe rundt til eksperter av alle slag for å få svar på alt det de lurte på.

— Det var visst ikke helt enkelt for mattegeniene å regne ut antall liter vann i Vågen. Men de kunne også opplyse at gjennomsnittsdybden er tolv meter, forteller Bjarne.

Litt om alt

I boken har de forsøkt å samle alle de bergensfaktaene du ikke finner andre steder. De uortodokse detaljene som må graves opp. Gunnar Staalesen har supplert en oversikt over Varg Veums venninner, daglig leder på Trekroneren har gitt sine tilbehørsanbefalinger til samtlige pølser, skillingsbolleprisene by'n rundt er behørig jaktet ned, nedlagte buekorps listet opp og konseptet «paraply» definert.

— Det er blitt en bok for dem som allerede vet mye om Bergen, men aldri får nok, forklarer Sjur.

— Som meg. Siden jeg bor på Østlandet blir det aldri for mye, Bergen er en slags tilstand. Bergenserne kan dette med bykultur, det å bo i by, utbryter Bjarne. Som for øvrig er født på Haukeland og forsøker å legge alle sine møter til Bergen.

Rune Berentsen