Overbranningeniør Arild Shandiz Nessen, branningeniør Trond Landaas og vakthavende brannsjef Frode Bødtker er på fyrverkeri-inspeksjon. Tradisjonen tro er Bergen brannvesen ute dagen før nyttårsaften for å undersøke om fyrverkeri-utsalgene overholder reglene for fyrverkerisalg.

I år er det 82 utsalgssteder i Bergen kommune. Alle som søkte om tillatelse i 2014, fikk det innvilget.

— Nå sjekker vi at de som selger er over 18, at de har vært på et obligatorisk kurs med brannvernforeningen, og om teltet er forsvarlig plassert i forhold til bygninger og parkerte biler, forteller Nessen.

Følg bruksanvisningen

Brannvesenet jobber forebyggende, og har blant annet trykket opp plakater og flyers som deles ut. Selgerne skal også nformere om hvor det er lov å fyre opp fyrverkeri.

— Hvilke sanksjoner gis dersom en selger ikke etterfølger reglene?

— Det kommer an på grad av alvorlighet. Hvis de mangler brannslukkingsapparat, er det noe som kan ordnes ganske raskt. Men om noen mot formodning skulle ha større mengder fyrverkeri enn de har lov til, kan tillatelsen bli trukket tilbake, sier Nessen.

— Dette handler om forebygging. Utfordringen ligger hos de som bruker fyrverkeriet. Det er ikke farlig hvis man bare følger bruksanvisningen.

FORSIKTIG: Eva Kristin Wedøe har kjøpt stjerneskudd. Hun sier hun er veldig bevisst på sikkerhet ved bruk av fyrverkeri. - Jeg har alltid vært veldig streng på håndtering av fyrverkeri. og bruker vernebriller og tennstikker. Min sønn på 17 har også lært seg å være forsiktig, forteller hun.
RUNE SÆVIG

Setter fyr på containere

Etter det ble forbudt med pinneraketter i 2008, har antall husbranner på nyttårsaften gått ned, sier vakthavende brannsjef, Frode Bødtker.

— En av de store utfordringene nå er at folk tenner på boss-og papircontainere, eller kaster fyrverkeri inn i containerne og tenner på, sier han.

I dagene før nyttårsaften henter BIR inn til sammen 69 papirbeholdere og papircontainere fra en rekke adresser. Hvilke kan du se her.

— Disse containerne hentes fordi de har vært utsatt for påsatt brann eller forsøk på det i forbindelse med nyttårsaften, forteller kommunikasjonsrådgiver i BIR, Kari Mjømen.

Alle containerne er på plass igjen i løpet av årets første uke.

- Mange vet ikke at det er ulovlig

Det første utsalget som sjekkes dagen før nyttårsaften er teltet Steinar Knapskog, John Magne Hagenes og Veronika Volden står i. De har jobbet med fyrverkerisalg i hengholdsvis seks, fem og fire år.

De fleste som kommer for å kjøpe fyrverkeri har ifølge de tre selgerne relativt god kunnskap om sikkerhet og regler rundt bruk av fyrverkeri. Og alle får med seg informasjonsark.

— Men det er fortsatt mange som ikke har fått med seg at det ikke er lov med raketter lenger, sier Knapskog.

De tre står og selger fyrverkeri dagen før nyttår og på selve nyttårsaften.

— Nyttårsaften mellom klokken tolv og tre på dagen. Da pleier det å være en del folk, sier Hagenes.

Ikke uventet er de også store fyrverkeri-entusiaster.

— Det er jo veldig gøy, sier Hagenes.

— Første året jeg jobbet med dette, kjøpte jeg nok til å fylle bilen, sier Knapskog med et glis.

Ti fyrverkeri-tips

Bergen kommune har lagt ut ti råd til bergensere som ønsker å brenne fyrverkeri på nyttårsaften:

  1. Forbered fyrverkeriavbrenningen mens det fortsatt er lyst.
  2. Les bruksanvisningen nøye.
  3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.
  4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
  5. Bruk tennstav, sigarettglo eller lignende.
  6. Sitt på huk, tenn lunten og gå unna.
  7. Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
  8. Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
  9. Hold god avstand og bruk vernebriller.
  10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.