— Vi er ikke redde for å få jord på oss, håper jeg. Kari Bøckmann på Stend jordbruksskole smiler lurt, drar genserermene opp og gjør klar til demonstrasjon.

Det dugger på veggene i drivhuset. Ikke rart, kurset i økologisk hagebruk er mer enn smekkfullt. Her skal det stikles, sås og det som grønnere er. Praktiske knep for å lykkes i kjøkkenhagen.

Grønne tømrerfingre

Tømrer Lars Urheim er en av 80 som valgte å tilbringe helgen på seminar.

— Jeg går med en drøm om å bygge drivhus i hagen i Ibsens gate, sier den nevenyttige karen mens han vanner pimpernell-planten han nettopp har satt i en liten plastpotte. Først må han lære litt om det som skal være inni drivhuset.

— Tror du det blir noe av, da?

— Hvis det blir fint vær til uken, setter jeg kanskje i gang med å bygge allerede da, sier Urheim optimistisk.

Instruktør Bøckmann gir tips om såing av kruspersille. Ikke tro at du har mislykkes om denne ikke spirer med en gang. Kruspersille trenger gjerne to-tre uker, får man vite.

Stikling og prikling

Ved nabobordet står gårdbruker Torunn Herfindal og øver seg på å stikle. Kniper av et skudd fra lavendel-planten og plasserer det i jorden for at det skal slå rot.

— Nå ble jeg litt inspirert, sier Herfindal ivrig før hun sukker lett at det går vel fort over.

— Trenger en gårdbruker gå på et kurs som dette, da?

— Om sommeren bruker vi mest tid til slåtten, så det blir ikke mye planting. Nå håper jeg å endre litt på det, sier hun og innrømmer at hun har ikke fått småplantingen så godt til før, heller. Men nå skal det bli andre boller.

Egentlig er hun her fordi hun er lærer. Gleder seg til å videreformidle de grønne triksene til elevene.

Det var stiklingen. Men var det noen som nevnte prikling??

— Når du prikler, har du en ferdig, liten plante som du setter i en større potte, forklarer en vennlig dame.

Økologisk lapskaus

Det er andre gang Stend jordbruksskole og Grønt kompetansesenter ved Hjeltnes gartnarskule har seminar i økologisk hagebruk. Åtti deltakere er definitivt rekord.

Hvorfor interessen for denne type hagebruk øker, har ikke Bøckmann noe klart svar på, men hun mener bevisstheten har økt hos folk.

— Flere og flere blir opptatt av å spise ren mat, og hvis vi dyrker den selv, har vi kontroll, sier hun. Dessuten blir vi mer og mer kontinentale og åpne for nye smaker.

I løpet av helgen har kurslederne servert mye spennende mat fra eget gartneri.

— Hvorfor skal vi bruke for eksempel mango fra endre siden av jordkloden når vi har så mye godt her hjemme? Prøv heller med noen nye, hjemmedyrkede urter i lapskausen, for eksempel, oppfordrer Bøckmann.

Her kan man kombinere nytte og pryd, med andre ord.

...og hvis det klør i noen fingre nå, er det bare å komme seg ut i hagen.

TRIKS OG INSPIRASJON: Kurs i økologisk hagebruk på Stend jordbruksskole slår godt an. Denne helgen har åtti grønnfingrede mennesker lært om nytte, pryd og glede i egen hage. Fra venstre: Heine Askeland, Ellen Tveit, Svein Magnus Tveit og Lars Urdal. <br/>Foto: VEGAR VALDE