Onsdag ble det klart at tolv kommuner i Hordaland får til sammen 17 millioner kroner til å sikre bedre mobildekning.

Slik ser listen ut:

 • Bømlo — 700.000 kr
 • Austevoll 2.000.000 kr
 • Etne - 1.000.000 kr
 • Fusa - 600.000 kr
 • Granvin og Ulvik (i samarbeid) - 2.700.000 kr
 • Kvinnherad - kr 1.150.000 kr
 • Tysnes - 1.100.000 kr
 • Odda - 1.500.000 kr
 • Masfjorden - 1.000.000 kr
 • Radøy - 1.000.000 kr
 • Vaksdal - 4.700.000 kr

«Helt fantastisk»

Da midlene ble lyst ut i juni, viste det seg at mange kommuner fortsatt har store problemer med mobildekning.

Vaksdal får altså mest, og 78 fastboende i Eksingedalen får nå kontakt med omverdenen også via mobil.

Helt fantastisk. 4,7 millioner - det var voldsomt. Dette er julekvelden for oss. Gunnar Hatland i Eksingedalen Bygdaråd

— Helt fantastisk. 4,7 millioner - det var voldsomt. Dette er julekvelden for oss, sier Gunnar Hatland i Eksingedalen Bygdaråd.

Han har vært en av pådriverne for at dalen endelig skal få full kontakt med omverdenen.

Hatland bor selv i Yksendalen, og er en av dem som nå slipper å reise flere kilometer for å gjøre ting andre tar for gitt.

— Dette har kolossalt mye å si. For eksempel med banktransaksjoner og andre internettløsninger trenger du koder. Da må vi må reise ned til butikken, fange opp kodene og løpe hjem igjen, sier Gunnar Hatland.

— Jeg pleier å ta en tur annenhver dag på butikken på Lavik, tre kilometer unna. Der hagler SMS-ene inn, sier han.

Mest komplisert i Norge

Eksingedalen er et fem mil langt dalføre nord i Vaksdal. Det er om lag 200 innbyggere i dalen. Nesten halvparten har manglet mobildekning.

— Vi var i møte med dekningsdirektøren i Telenor. Han visste ikke om noe mer komplisert sted i Norge. Det er jo bare noen få hundre meter bredt, og det gjør det steik umulig å sende mobilsignaler som rekker alle, sier Hatland.

Nå blir løsningen, nærmest på sponheimsk hver mann sin høne-vis, mange småsendere oppover dalen.

Områdene Høvik, Vetlejord, Haugen, Fjellanger, Yksendalen, Fosse, Trefall, Eske, Gullbrå, Bindingsbø skal oppgraderes, mens Nese, Flatekval, Nesheim og Brakestad har dekning allerede.

Et gårdsbruk, sju overnattingsbedrifter med 105 senger totalt, barnehage, barne- og ungdomsskolen er blant dem som får mobildekning.

Leder i Bygdarådet, Liv Anne Bergo, fikk vite om tildelingen fra bt.no.

— Flott - og veldig viktig for bygden. Dette har vi jobbet med lenge. Det er viktig for ungdommene, for de fastboende og turistene, sier hun.

Innbyggerne har kjempet en hard kamp for å nå målet. Nettsiden Eksingedalen.no har tidligere beskrevet forholdene slik:

«Telesambandet (fasttelefon) i Eksingedalen er truleg det dårlegaste i landet for eit heilt bygdesamfunn. Mange har total telefonsvikt i vekesvis, skulen er hardt råka, næringsdrivande i dalen slit. Situasjonen vert verre og verre. Enkelte reiser til nabokommunen Modalen for å vere sikre på å få lese sin eigen epost.»

Sommeren 2007 kom nye linjer til fasttelefon ogbredbånd på plass, og Eksingedalen kom online. Siden den gang har Eksingedalenventet i fire år på mobildekning.

Nytt i år

I 2007 satte regjeringen et mål om å få bredbånd-dekning overalt i Norge.

— En rapport viser at 99,9 prosent av befolkningen i Hordaland nå har bredbånds-dekning. Med det som utgangspunkt ga Kommunaldepartementet oss lov til å bruke penger på mobildekning, sier rådgiver Øystein Imset i Hordaland fylkeskommune.

Tilskuddet er nytt i år, etter to runder med bevilgninger til bredbånd.

Også på Bømlo er det jubel i dag. Pengene når flest der, over 1000 innbyggere. Bømlo bruker over 2 millioner kroner på prosjektet, selv de får «kun» 700.000 kroner i støtte.

— Vi bidrar med maks to tredjedeler. Alle som har søkt, har fått, og har også i hovedsak fått de rammene de har søkt om, sier Imset.

Totalt får 3000 personer i Hordaland bedre mobildekning, og fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg er fornøyd.

— Med de midlene som nå blir bevilget fra fylkeskommunene og midler fra kommunene, tar vi et krafttak for å nå målet om mobil- og bredbånddekning til alle i Hordaland, sier hun.

— God mobil- og bredbåndforbindelse er i dag helt avgjørende i hverdagen og for utviklingen fremover i alle lokalsamfunn, legger hun til.

REDNINGEN: Gunnar Hatland og mange andre må dra til nærbutikken for å motta og sende tekstmeldinger.
VEGAR VALDE (arkiv)